Η πρόσφατη τεκμηριωμένη έρευνα και πρακτική σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για την προαγωγή του θα βρεθούν στο επίκεντρο της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Β΄ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική - Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με στόχο να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη μητέρα και το παιδί.
Στο 4ο Φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, οι επιστήμονες της Κλινικής θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την επιβίωση και σωστή ανάπτυξη των νεογνών, αλλά και για την υγεία των μητέρων.
Η εκδήλωση «Κατευθυντήριες οδηγίες προαγωγής μητρικού θηλασμού & χορήγησης μητρικού γάλακτος στην κλινική πράξη – CDC 2022», διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται στις 1-7 Νοεμβρίου, και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας όπως νεογνολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες, μαίες και διαιτολόγοι.
Όπως αναφέρει η Διευθύντρια της Κλινικής, καθηγήτρια ΑΠΘ Ελισάβετ Διαμαντή, η Κλινική, εναρμονιζόμενη με το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA), «Εκπαιδευόμαστε και υποστηρίζουμε τον θηλασμό», διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το φροντιστήριο, στο οποίο φιλοδοξεί να απαντηθούν όλες οι απορίες των συμμετεχόντων.
«Το μητρικό γάλα αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη διατροφή των βρεφών, επειδή είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στο να καλύπτει τις ανάγκες τους. Ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό, ενώ για την προαγωγή του θηλασμού θεωρείται κομβικός ο ρόλος των καλά ενημερωμένων επαγγελματιών υγείας. Αυτοί, λοιπόν, και ειδικά οι παιδίατροι, πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν και να προάγουν ασφαλείς και υποστηρικτικές συνθήκες στις μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν. Η πανδημία της Covid-19 επηρέασε αρνητικά την προαγωγή του θηλασμού. Επιβεβαίωσε όμως, για ακόμη μία φορά, πόσο θαυμαστός είναι αυτός ο ‘’ζωντανός ιστός’’ στην προστασία της υγείας των βρεφών», επισημαίνει η κα Διαμαντή.
Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου βρίσκεται δίπλα στη μητέρα και το νεογνό, μέσω και της λειτουργίας της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος, που εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λειτουργεί από το 2019 στη Νεογνολογική Κλινική, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τροφή για τα βρέφη χάρη στη δωρεά μητέρων που έχουν περίσσευμα γάλακτος. Στην ιστοσελίδα https://www.milkbank.gr/, που κατασκεύασε η Υπηρεσία Πληροφορικής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν έγκυρη πληροφόρηση για τη λειτουργία της υπερσύγχρονης Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος και να ενημερωθούν για τις δράσεις της.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα
Ηνωμένο Βασίλειο: 7 στους 10 γιατρούς υποφέρουν από ''κόπωση ενσυναίσθησης''
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ