Η χειρουργική αφαίρεση των δυο ωοθηκών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον και παρκινσονισμό σε γυναίκες κάτω των 43 ετών, αναφέρουν ερευνητές της Mayo Clinic στο JAMA Network Open. 

Με στοιχεία από το Rochester Epidemiology Project, νέα  έρευνα περιέλαβε 2.750 γυναίκες που αφαίρεσαν τις δυο ωοθήκες έναντι 2.749  γυναικών που δεν τις αφαίρεσαν.

Οι αιτίες για την εγχείρηση ήταν ή καλοήθης πάθηση ή για την πρόληψη καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 48 γυναίκες νεότερες των 43 ετών όταν  εγχειρίστηκαν, μια επιπλέον γυναίκα εμφάνιζε νόσο Parkinson σε σύγκριση με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν είχαν υποβληθεί στην εγχείρηση.

Tα ευρήματα επιβεβαιώνουν έρευνα του 2008 που υποδεικνύει ότι έλλειψη οιστρογόνων από την αφαίρεση των 2 ωοθηκών σε νεότερες γυναίκες ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον και παρκινσονισμού.

Tα αποτελέσματα στηρίζουν τρέχουσες οδηγίες ότι η αφαίρεση των 2 ωοθηκών δεν θα πρέπει να γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο ερευνητής, νευρολόγος και επιδημιολόγος Walter Rocca, της Mayo Clinic.

Σε γυναίκες που φέρουν γενετική ποικιλομορφία υψηλού κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών, η αφαίρεσή τοις πριν την εμμηνόπαυση ενδεχομένως μπορεί να ενδείκνυται, αλλά οι γυναίκες, δήλωσε ο ερευνητής θα πρέπει να λάβουν θεραπεία με οιστρογόνα μετά την εγχείρηση έως την ηλικία των 50 ή 51, περίπου στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Πηγές:
JAMA Network Open. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών