Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Τμήμα Ιατρικής και στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ ο περιορισμός πρόσβασης καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε αίθουσες διδασκαλίας του Εργαστηρίου Υγιεινής. Με εντολή του διευθυντή του Εργαστηρίου, και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρου Δαρδαβέση, το πρωί της περασμένης Τρίτης αλλάχτηκαν οι κλειδαριές σε τρεις αίθουσες του Κτιρίου 16 Α. Καθηγητές και φοιτητές δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων του συστεγαζόμενου Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τις βρήκαν κλειδωμένες το ίδιο απόγευμα, όταν πήγαν εκεί για προγραμματισμένο μάθημα.
Οι κύριοι Αλέξης Μπένος, Εμμανουήλ Σμυρνάκης και Ηλίας Κονδύλης κατήγγειλαν τον Κοσμήτορα για πρωτοφανή ιδιοκτησιακή αντίληψη και για υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ ο Σύλλογος των καθηγητών τον κατηγόρησε για ιδιοποίηση δημόσιου χώρου. Ο κ. Δαρδαβέσης από την πλευρά του επικαλείται λόγους βιοασφάλειας και τάξης, ενώ αρνείται πως ο λόγος της αλλαγής κλειδαριών συνδέεται με την ανακαίνιση των αιθουσών με έσοδα από τα δίδακτρα άλλων διδακτορικών.
Η πρυτανεία του ΑΠΘ είναι ενήμερη και καλείται να δώσει λύση με δική της παρέμβαση, σε ένα ζήτημα που προκύπτει στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού φοιτητή της Νομικής, έπειτα από πτώση από το παράθυρο ασφυκτικά γεμάτου αμφιθεάτρου.
Το iatronet.gr μίλησε και με τις δύο πλευρές και κατέθεσε τις απόψεις τους.
Σμυρνάκης: Ηθικά, κοινωνικά, ακαδημαϊκά απαράδεκτο
Η αφετηρία του προβλήματος εντοπίζεται στην δημιουργία δύο νέων εργαστηρίων από το αρχικό ενιαίο εργαστήριο Υγιεινής που προϋπήρχε – το εργαστήριο Υγιεινής, Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής και το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων γνωστικών αντικειμένων. Τα δύο Εργαστήρια μοιράζονται τον ίδιο όροφο, αλλά και τις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες ωστόσο τυπικά ανήκουν στο Εργαστήριο Υγιεινής. Οι διδάσκοντες στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διατηρούσαν κλειδιά των αιθουσών και τις χρησιμοποιούσαν σε ώρες που ήταν διαθέσιμες, έπειτα από συνεννόηση, βάση προκαθορισμένου προγράμματος. Η αλλαγή των κλειδαριών δημιούργησε νέα δεδομένα και τους απαγόρευσε την πρόσβαση στα απογευματινά μαθήματα δύο δημόσιων μεταπτυχιακών ("Δημόσια Υγεία - Πολιτική Υγείας" και "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας"). Η επίσημη δικαιολογία, όταν ζητήθηκε ο λόγος, ήταν πως το Εργαστήριο Υγιεινής κλείνει στις 4 το απόγευμα και δεν μπορεί να γίνονται μαθήματα όταν δεν είναι άλλα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου τους στο χώρο.
"Στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την πρόσβαση σε αίθουσες διδασκαλίας που όλοι κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι οι άλλοι χώροι στο εργαστήριο Υγιεινής (εργαστήρια - γραμματείες) είναι κλειδωμένα και κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτά - συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα βιοασφάλειας. Οι χώροι διδασκαλίας μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμοι. Τι άλλαξε; Το πανεπιστήμιο ανήκει στο δημόσιο, στους ακαδημαϊκούς και στους φοιτητές. Δεν είναι σπίτι μου, να κλειδώσω την πόρτα και να φύγω", τόνισε μιλώντας στο iatronet.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Εμμανουήλ Σμυρνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει, παρουσία του Κοσμήτορα που συμφώνησε, ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας. "Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν κοσμήτορα ο οποίος δημιουργεί εμπόδιο στην πρόσβαση στην δημόσια παιδεία. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για την ακαδημαϊκή κοινότητα", επεσήμανε και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί κανείς, μα κανείς, να κλείσει την πόρτα στη δημόσια εκπαίδευση στο σπίτι της – αυτό το καταλαβαίνουν όλοι σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Είναι ηθικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά απαράδεκτο".
Μπένος: Δεν είναι μαγαζί του
Ο ομότιμος καθηγητής, Αλέξης Μπένος, από την πλευρά του, σημειώνει πως στα 35 χρόνια που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο οι αίθουσες είναι ανοιχτές, ακόμα και σε φοιτητές που απλά θέλουν να καθίσουν για να διαβάσουν. "Είναι κατ΄ αρχήν ακαδημαϊκά απαράδεκτο, δεν μπορώ να το χωνέψω", λέει στο iatronet.gr, σημειώνοντας πως αυτά συμβαίνουν "την εποχή που δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι διδασκαλίας και πέφτουν φοιτητές από τα παράθυρα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του κοσμήτορα στηρίζεται σε δύο λόγους: "Ο πρώτος είναι ότι οι αίθουσες ανακαινίστηκαν με ιδιωτικούς πόρους και άρα δεν μπορούν να είναι διαθέσιμες σε εμάς να τις καταστρέψουμε. Ο δεύτερος λόγος είναι πως αυτοί φεύγουν στις 4 και κλειδώνουν. Εμείς είχαμε κλειδιά, αλλά άλλαξαν τις κλειδαριές. Επειδή είναι κοσμήτορας έχει την εξουσία να το κάνει; Ιδιωτικό του μαγαζί είναι";
Το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ενημερώσει εγγράφως την Πρυτανεία του ΑΠΘ και τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής και περιμένει τις αντιδράσεις τους.
Δαρδαβέσης: Λόγοι βιοασφάλειας
Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, διαψεύδει πως τα εμπόδια στην πρόσβαση έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση των αιθουσών από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ αποδίδει την πρωτοβουλία του, κυρίως, σε λόγους βιοασφάλειας.
"Όταν ένα Εργαστήριο έχει μικρόβια και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να αναλάβει την ευθύνη, ο μη γένοιτο, τίθεται θέμα βιοασφάλειας. Για να πάρουμε πιστοποίηση για την έρευνα ενός μικροβίου έχουμε ορισμένες προδιαγραφές. Δεν μπορεί αν δεν είναι κάποιος δικός μας υπεύθυνος του χώρου να μπει μέσα οιοσδήποτε", ανέφερε στο iatronet.gr και πρόσθεσε: "Αυτή την περίοδο δεν έχουμε επικίνδυνα μικρόβια, έχουμε βέβαια σαλμονέλα και σιγκέλλα, αλλά μπορεί αύριο - μεθαύριο να έχουμε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Πρέπει να μπει με τη λογική μια τάξη, μια οργάνωση".
Ο κοσμήτορας διευκρινίζει πως το Εργαστήριο που διευθύνει δεν αρνήθηκε τη διάθεση χώρων, σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. «Ξαφνικά διαπίστωσα ότι αυτοί έρχονται σε ώρες άλλα αντ’ άλλων. Στέλνουμε επιστολή και τους λέμε σας παρακαλούμε πολύ αυτό το πράγμα μη συμβεί γιατί έχουμε μικρόβια στο Εργαστήριο, είναι θέμα βιοασφάλειας, δεν μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε μέσα οποιαδήποτε ώρα», υποστηρίζει και προσθέτει: «Όταν δεν μπορούμε να τους δώσουμε δική μας αίθουσα, έχουν εναλλακτικά συγκεκριμένο χώρο δικό τους και δίπλα άλλους τρεις χώρους. Η εμμονή ντε και καλά των συγκεκριμένων είναι μεθοδολογία υφαρπαγής, κι αυτό είναι το ενοχλητικό».
Ο κ. Δαρδαβέσης αναφέρει πως η αλλαγή των κλειδαριών έγινε πρωινές ώρες, παρουσία των καθηγητών του άλλου Εργαστηρίου και χαρακτηρίζει σκηνοθετημένη την έκπληξή τους το ίδιο απόγευμα όταν βρήκαν κλειδωμένες τις πόρτες.
"Βεβαίως, είναι δημόσιος χώρος, δεν είναι ιδιοκτησία μου ούτε ιδιοκτησία σου. Πρέπει οι χώροι να αξιοποιούνται στο μάξιμουμ, όμως με κάποιες προδιαγραφές", κατέληξε ο κ. Δαρδαβέσης.
Γ.Σ. ΕΣΔΕΠ: Να ακυρωθεί άμεσα η απόφαση
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μια ακαδημαϊκά ανεπίτρεπτη πράξη. Υποστηρίζει πως δεν είναι τυχαίο ότι αφορά δύο μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς τέλη φοίτησης, ενώ ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης και την διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης με ακαδημαϊκό συντονισμό και κριτήρια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης