Είτε προτιμάτε κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό, το κυρίως πιάτο του γιορτινού σας τραπεζιού οφείλει να είναι ακριβώς όπως το θέλετε και σας αρέσει. Και επειδή συνήθως αυτές τις μέρες χάνουμε το μέτρο με το πόσο τρώμε, έχουμε μερικές άκρως υγιεινές αλλά και νόστιμες ιδέες για συνοδευτικά.

Επ' ευκαιρία, ας πετάξουμε στα σκουπίδια και όλο το κόνσεπτ των ενοχών γύρω από το φαγητό στις γιορτές. Η ζωή μας ολόκληρη περιστρέφεται γύρω από τελετουργίες που έχουν να κάνουν με το φαγητό, και τα γιορτινά τραπέζια είναι απλώς οι πιο φανταχτερές από αυτές. Συνεπώς εκεί μαζεύονται και οι περισσότερες ενοχές. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι θέμα του πόσες φορές ξεφύγαμε, αλλά πόσες φορές τηρήσαμε το μέτρο. Και η σχέση μας (ψυχολογικά, αλλά ακόμα περισσότερο σωματικά) με το φαγητό δεν αξίζει να χαλάει για λόγους που δεν έχουν σημασία.

Αυτές οι πιο ελαφριές προτάσεις για το τραπέζι δεν υπάρχουν για να ντροπιάσουν κανέναν μας - εκτός ίσως από όσους έχουν μείνει να πιστεύουν ότι η υγιεινή κουζίνα δεν είναι και νόστιμη - και ίσως αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμά σας αν σκεφτόσασταν να κάνετε κάποια αλλαγή.

Σκορδάτος πουρές με βασιλικό

Υλικά:

1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

100 ml αποβουτυρωμένο γάλα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Λίγος βασιλικός ψιλοκομμένος, κρατήστε μερικά φύλλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πατάτες και το σκόρδο σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, επιστρέφουμε στη κατσαρόλα και τα στεγνώνουμε για 1 λεπτό και μετά πολτοποιούμε με το γάλα, το λάδι και τον βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε, σκορπίζοντας από πάνω λίγα φύλλα βασιλικού.

Λαχανάκια Βρυξελλών με τσίλι

Υλικά:

600 γρ λαχανάκια Βρυξελλών με την βάση κομμένη

60 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες

1-2 κουταλιές της σούπας νιφάδες τσίλι

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό

Εκτέλεση: Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση κάθετα.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί, για περίπου 4 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το σκόρδο και το πετάμε. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι και μια μεγάλη πρέζα αλάτι στο λάδι, και μετά τα λαχανάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο τηγάνι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά χωρίς να τα μετακινούμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Σούπα βελουτέ με φακές και καρότο

Υλικά:

2 κουταλιές σπόρους κύμινου

1 πρέζα νιφάδες τσίλι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

600 γρ καρότα πλυμένα και χοντροτριμμένα με τη φλούδα

140 γρ κόκκινες φακές

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

125 ml γάλα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τηγανίζουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινου και μια πρέζα νιφάδες τσίλι για 1 λεπτό για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Αφαιρούμε το μισό περίπου με ένα κουτάλι και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 600 γρ καρότα χοντροτριμμένα, 140 γρ κόκκινες φακές, 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών και 125 ml γάλα στο τηγάνι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν οι φακές.

Χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε από πάνω το λάδι με τα μπαχαρικά που κρατήσαμε και σερβίρουμε με γιαούρτι.

Κόκκινη χειμωνιάτικη σαλάτα

Υλικά:

1 κόκκινο λάχανο - περίπου 650 γρ

2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

250 γρ μαγειρεμένα παντζάρια, κομμένα σε κύβους

50 γρ καρύδι, χοντροκομμένο

2 μεγάλα πορτοκάλια

5 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι

3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βατόμουρο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Κόβουμε το λάχανο στα τέσσερα, μετά κόβουμε και πετάμε το κοτσάνι. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα παντζάρια και τα καρύδια. Τρίβουμε ψιλά το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

Κόβουμε λίγο από το πάνω και το κάτω μέρος κάθε πορτοκαλιού, ώστε να κάθονται επίπεδα. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό, οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε τη φλούδα και το κουκούτσι. Πάνω από ένα μπολ, χωρίστε τα πορτοκάλια στις φέτες τους και στραγγίξτε τον χυμό με το χέρι σας μέσα στο μπολ. Κόψτε σε κομμάτια τις αφυδατωμένες φέτες και προσθέστε τις στην σαλάτα. Μέσα στον χυμό από τα πορτοκάλια. χτυπάμε το ξύδι, τη μαρμελάδα, το μέλι και το λάδι και μετά ανακατεύουμε στη σαλάτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD