Δεδομένου ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Μύθος: Οι πάσχοντες πρέπει να κόψουν τις φυτικές ίνες
Η αποφυγή τροφών με ίνες κατά τη διάρκεια εξάρσεων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε εντελώς τις φυτικές ίνες από τη διατροφή σας. Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συστάσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν καταρριφθεί και η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τον περιορισμό των γραμμαρίων φυτικών ινών, στην τροποποίηση της υφής των τροφίμων, ώστε να γίνονται πιο εύπεπτα τα λαχανικά.
Μύθος: Η γλουτένη πρέπει να αποφεύγεται
Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση που μπαίνει η γλουτένη στη συζήτηση, η απάντηση είναι η ίδια: Οι μόνοι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη είναι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι υπόλοιποι δεν θα εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωσή της.
Μύθος: Πρέπει να κοπούν και τα γαλακτοκομικά
Μερικά άτομα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου διαπιστώνουν ότι τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα τους, αλλά αυτό δεν οφείλεται πάντα στα ίδια τα γαλακτοκομικά. Ορισμένα προϊόντα όπως το τυρί, το παγωτό και το βούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και να προάγουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η λακτόζη είναι προβληματική για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Συνεπώς, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποκλείσετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι χαμηλά σε λακτόζη, όπως τα παλαιωμένα τυριά και το κεφίρ. Εκδόσεις γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λακτόζη όπως το γάλα και το γιαούρτι είναι επίσης διαθέσιμες σε πολλά μαγαζιά.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει διατροφή-κλειδί για όλους τους ασθενείς
Η δίαιτα δεν μπορεί απαραίτητα να θεραπεύσει αυτά τα νοσήματα, αλλά είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, ακόμη και να επηρεάσει την πορεία της νόσου. Καμία δίαιτα δεν θα λειτουργήσει για όλους, καθώς κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες και τροφές που θα πυροδοτήσουν συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή είναι ασήμαντη. Χρειάζεται υπομονή και δοκιμές για να δείτε τι είναι κατάλληλο για εσάς, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Μύθος: Αυτά τα νοσήματα προκαλούνται από κακή διατροφή
Μπορεί να παίξει έναν ρόλο, αλλά πολλοί ακόμα παράγοντες βάζουν το χέρι τους. Συγκεκριμένα, εκτός από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, παίζει μεγάλο ρόλο το κάπνισμα, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, ακόμα και το αν έχετε κάνει σκωληκοειδεκτομή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι