Το ρόδι είναι από τα φρούτα που έχουμε όλοι συνδέσει με τον χειμώνα. Η πολύ ιδιαίτερη, σχεδόν πικρή του γεύση το έχει κάνει να μην είναι και τόσο δημοφιλές, αν και τα τελευταία χρόνια τα οφέλη του έχουν γίνει πιο γνωστά. Και ο χυμός του έχει γίνει αρκετά συνηθισμένος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Γιατί να μην φάμε όμως και το φρούτο; Τι θα μας προσφέρει;

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει το ρόδι για την υγεία μας.

Διατροφικό προφίλ, ανά ένα ρόδι:

Θερμίδες 234

Λιπαρά 3 γρ

Κορεσμένα λιπαρά 0 γρ

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 8 mg

Υδατάνθρακες 53 γρ

Φυτικές ίνες 11 γρ

Ζάχαρη 39 γρ

Πρωτεΐνη 5 γρ

Τα ρόδια μπορούν να έχουν μέχρι και τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, προλαμβάνουν ασθένειες - μεταξύ των οποίων και αρκετοί καρκίνοι - και μειώνουν τη φλεγμονή και τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες.

Κατάλληλο για διαβητικούς

Οι αρχικές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που άρχισαν να πίνουν χυμό ροδιού παρουσίασαν βελτίωση στην ανοχή του οργανισμού στην ινσουλίνη. Τα ρόδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα χωρίς διαβήτη να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα.

Μείωση του κινδύνου διάφορων ασθενειών

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρά σας. Σε ορισμένες μελέτες, τα ρόδια δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες

Το φρέσκο ρόδι είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, να μειώσουν τη χοληστερόλη και να διευκολύνουν με την δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό, για να λάβουμε αυτές τις ίνες, να φάμε τους σπόρους του ροδιού ολόκληρους και όχι να πιούμε τον χυμό. Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, επίσης, βρίσκουμε:

Φολικό οξύ

Βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Β6

Μην ξεχνάτε ότι ορισμένα ροφήματα με γεύση ροδιού έχουν πολλές θερμίδες και λίγη θρεπτική αξία επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αν θέλετε να πάρετε χυμό ροδιού, αγοράστε μόνο προϊόντα που είναι 100% χυμός χωρίς προσθήκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού