Κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος, παίρνουμε μερικές αποφάσεις και θέτουμε στόχους για την επόμενη χρονιά. Είναι όμως πολύ εύκολο να το παρακάνουμε και οι στόχοι αυτοί να μην είναι ρεαλιστικοί, με αποτέλεσμα κάπου στα μέσα του Γενάρη να τους παρατάμε.

Ας δούμε πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.

Θα αρχίσουμε να έχουμε πιο υγιεινές συνήθειες

Λιγότερο φαγητό, περισσότερος ύπνος. Το καλύτερο ξεκίνημα για αλλαγές που θα διαρκέσουν στη ζωή μας είναι ένα αργό ξεκίνημα. Σε ό,τι πράγμα στη ζωή σας πιστεύετε ότι χωράει λίγο ακόμα μέτρο, εφαρμόστε το. Μην περιμένετε την αλλαγή από τη μία ημέρα στην άλλη. Προσπαθείτε να γυμνάζεστε λίγο περισσότερο καθημερινά και να φροντίσετε όταν αρχίσουν να έρχονται οι δικαιολογίες για να μην μένετε πιστοί στο πρόγραμμα, να μην τους δίνετε πολύ χώρο.

Θα κρατάμε πιο συχνά επαφή με τα αγαπημένα μας άτομα

Νιώθετε ότι οι παλιοί φίλοι (ή η οικογένεια) έχουν βγει λίγο στο παρασκήνιο; Είναι καλό για την ψυχική υγεία σας να επανασυνδεθείτε μαζί τους. Αν μη τι άλλο, σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά η τεχνολογία των social media. Για αυτό φτιάχτηκαν, άλλωστε και ας ξέφυγε μετά η κατάσταση.

Θα κόψουμε το κάπνισμα

Μακάρι να το πούμε και να το κάνουμε αυτή τη φορά. Το κάπνισμα είναι δύσκολο να κοπεί - ειδικά τον πρώτο καιρό που ο οργανισμός μας θα ικετεύει για λίγη νικοτίνη - αλλά τα οφέλη αν το κόψουμε είναι τόσο μεγάλα, που επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή να το βάλουμε σοβαρά στη λίστα μας. Αν έχετε ήδη δοκιμάσει αποτυχημένα να το κόψετε μερικές φορές, μην το βάζετε κάτω: Οι περισσότεροι καπνιστές χρειάζονται μέχρι και επτά φορές για να καταφέρουν με επιτυχία να σταματήσουν αυτή την εξάρτηση. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες "ένοχες απολαύσεις", όπως τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Θα βάλουμε στην άκρη κάποια χρήματα

Και δεν εννοούμε για λόγους επικαιρότητας - ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας. Μιλάμε για χρήματα που θα μπορούσαν να μπουν στην άκρη από έξτρα πράγματα (όπως το τσιγάρο που αναφέραμε πιο πριν) και στο τέλος θα μπορούσαν να αποταμιευθούν για να νιώθουμε μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, ή θα μπορούσαν να γίνουν και ένα δώρο για τον εαυτό μας, ένα ταξίδι ίσως. Αν, για παράδειγμα, έχετε την κακή συνήθεια να παραγγέλνετε συχνά από έξω, το να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι θα σας βοηθήσει να βάλετε κάποια παραπάνω χρήματα στην άκρη.

Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια τάξη το άγχος

Το άγχος μπορεί να είναι πολύ παραγωγικό όταν έρχεται τις στιγμές που πρέπει και στις δόσεις που πρέπει. Δυστυχώς, λίγοι από εμάς μπορούν να πουν ότι βιώνουν τέτοιο άγχος, ενώ οι περισσότεροι μάλλον νιώθουμε συνεχώς ένα επιπλέον βάρος στην καθημερινή μας ζωή. Τρόποι για να ελέγξουμε το στρες υπάρχουν πολλοί. Κάποιοι βοηθούν άμεσα - όπως η γυμναστική, τα χόμπι, οι ασκήσεις αναπνοής - ενώ κάποιοι μακροπρόθεσμα θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής μας από κάθε άποψη - όπως η βελτίωση του ύπνου και το να κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε νύχτα.

Θα μάθουμε κάτι καινούριο φέτος

Μια νέα γλώσσα, κάποιο νέο χόμπι. Οτιδήποτε καινούριο μπορούμε να μάθουμε στον εγκέφαλό μας τον βοηθάει να παραμένει δραστήριος και πιο νέος. Πέρα από τα οφέλη στην ψυχολογία μας επειδή θα νιώθουμε ότι εξελισσόμαστε, ένας δραστήριος εγκέφαλος αντιστέκεται καλύτερα στις αναπόφευκτες αλλαγές που φέρνει ο χρόνος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV