Δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα σκευάσματα εγκυμονεί το άρθρο 77 που περιλαμβάνεται στο Νόμο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Τι αφορά το Αρθρο 77 και τι προβλέπει:

« Χορήγηση φαρµάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρµακεία σε περιπτώσεις φαρµάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας δεδοµένων µε παράλληλη κυκλοφορία γενοσήµων - Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 35 ν. 3918/2011 

1. Στην παρ. 9 του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31), περί καθορισµού του ποσού έκπτωσης των φαρµακευτικών εταιριών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τον Οργανισµό Περίθαλψης Ασφαλισµένων Δηµοσίου και τα νοσοκοµεία, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 9 του άρθρου 35 διαµορφώνεται ως εξής: "9. Στην περίπτωση των φαρµάκων της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010, τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρµακεία, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλλει πέραν του rebate της παραγράφου 1 του παρόντος rebate τέτοιο ώστε η τελική τιµή αγοράς για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να είναι αντίστοιχη µε εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προµηθεύεται το φάρµακο αυτό από τα φαρµακεία του. Στην περίπτωση χορήγησης των φαρµάκων του πρώτου εδαφίου, των οποίων η περίοδος προστασίας δεδοµένων έχει λήξει µε παράλληλη κυκλοφορία γενοσήµων, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλλει, πέραν του rebate της παρ. 1 του παρόντος, rebate τέτοιο ώστε η τιµή αγοράς για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να είναι αντίστοιχη µε τη νοσοκοµειακή τιµή µείον πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέµενης Αξίας, αφαιρουµένων των εκπτώσεων που ισχύουν για την προµήθεια του γενόσηµου φαρµάκου από τα φαρµακεία του.» 

2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η.7.2022. 

Εντονες αντιδράσεις από την αγορά

Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, επιβαρύνει τα φάρμακα υψηλής καινοτομίας-ΦΥΚ που διατίθενται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (1Β) επιβάλλοντας σε αυτά επιπλέον επιστροφές-rebate, οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε 35% ή και περισσότερο και οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός των άλλων το χονδρεμπορικό κέρδος, λιανεμπορικό κέρδος και το ΦΠΑ.  

Υποχρεώνει δε τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέτουν πλέον τα σκευάσματα αυτά αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς θα υποχρεώνονται πλέον να τα αναζητήσουν αποκλειστικά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ό,τι αυτό σημαίνει. Mολονότι, όπως λένε οι πηγές μας, η παρούσα κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να ελαττωθούν ή και να εξαφανιστούν οι ντροπιαστικές ουρές και οι μεγάλες αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, φαίνεται τώρα ότι κινείται αντίθετα με τις αρχές της νομοθετώντας μέτρα τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα υψηλής καινοτομίας και τους υποχρεώνουν σε μετακινήσεις και αναμονές βάζοντας εμπόδια στη θεραπεία τους.   

Επιπλέον η αναδρομική ισχύς (από 1.7.2022) δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και θίγει το επιχειρείν δυσκολεύοντας για μια φορά ακόμα τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αυτό σε ένα ήδη επιβαρυμένο και δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις υπέρογκες επιστροφές των εταιρειών και των ελλείψεων βασικών φαρμάκων από τη φαρμακευτική αγορά, γεγονός που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τις χαμηλές τιμές, τις αρνητικές και αναδρομικές αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η παραμικρή πλέον αναδρομική ή μη απαίτηση για περισσότερες επιστροφές επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και ιδιαίτερα των φαρμάκων υψηλής καινοτομίας στην ελληνική αγορά.  

Ποιοι θίγονται από το άρθρο

Εκτός από τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι φαρμακοποιοί και ο ΕΟΠΥΥ θίγονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι μεν φαρμακοποιοί γιατί δεν θα διαθέτουν πλέον και τα λίγα ΦΥΚ που διέθεταν μέχρι τώρα στους ασθενείς τους, ο δε ΕΟΠΥΥ γιατί θα επιβαρυνθεί από την ανάγκη για εξυπηρέτηση περισσοτέρων ασθενών αλλά και το κόστος τυχόν εξοπλισμού, μια που τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα είναι «ψυχρής αλυσίδας» και ως εκ τούτου απαιτούν ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς τους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας