Η ψυχιατρική έχει ακριβείς εικόνες για το πότε υφίσταται ένα ήπιο, μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Πρέπει να υπάρχουν τα κύρια συμπτώματα (κατάθλιψη, καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος/χαράς και μειωμένη ορμή) και διάφορα δευτερεύοντα συμπτώματα. Ο βαθμός σοβαρότητας κατηγοριοποιείται ανάλογα με το πόσα κύρια και δευτερεύοντα συμπτώματα είναι παρόντα. Η θεραπεία χορηγείται μόνο όταν πληρούνται τα κλινικά κριτήρια για την κατάθλιψη.
Ο δρ David Ebert, καθηγητής Ψυχολογίας και Ψηφιακής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), εξηγεί σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ότι επί του παρόντος πραγματοποιείται επανεξέταση.
"Αναλύσαμε τις υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες επί του θέματος για να διαπιστώσουμε αν οι υπηρεσίες υποστήριξης που ξεκινούν νωρίτερα μπορούν να αποτρέψουν μια καταθλιπτική διαταραχή".
Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα εξέτασε 1.000 διεθνείς μελέτες, 30 από τις οποίες πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος, σύμφωνα με την νεότερη καθηγήτρια Dr. Claudia Buntrock από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιατρικής και Έρευνας Συστημάτων Υγείας (ISMG) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου.
Στη μετα-ανάλυση, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν στοιχεία από 7201 ασθενείς με κατάθλιψη κάτω από το όριο. Ο βαθμός της κατάθλιψης καταγράφηκε μέσω μιας διαγνωστικής συνέντευξης. Η ομάδα θεραπείας (3697 συμμετέχοντες) υποβλήθηκε σε θεραπευτική παρέμβαση, ενώ η ομάδα ελέγχου (3504 συμμετέχοντες) δεν έλαβε θεραπεία. Περίπου το 31% ήταν άνδρες, το 69% γυναίκες και το 0,2% δεν προσδιόρισε το φύλο του.
Οι θεραπευτικές προσφορές ήταν σχεδιασμένες για έξι έως δώδεκα συνεδρίες και περιλάμβαναν συμπεριφορική θεραπεία, εκπαίδευση στην επίλυση προβλημάτων ή ασκήσεις χαλάρωσης για ξεκούραστο ύπνο. Οι παρεμβάσεις προσφέρονταν είτε αυτοπροσώπως είτε ψηφιακά.
Η κατάθλιψη μπορεί να αποφευχθεί
Η έγκαιρη παρέμβαση μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.
Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά τη θεραπεία ήταν 42% χαμηλότερος. Εάν η περίοδος παρατεινόταν σε ένα έτος, εμφανίζονταν 33% λιγότερα σοβαρά επεισόδια. Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερες περιόδους.
Στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν υποβάλλονταν σε ψυχοθεραπεία, η προληπτική επίδραση ήταν ισχυρότερη σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν ήδη υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία.
Τα άτομα με μέτρια έως μέτρια σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα ή αυξημένα συμπτώματα άγχους ανταποκρίθηκαν πιο έντονα στη θεραπεία. Η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το φύλο δεν επηρέασαν την αποτελεσματικότητα.
Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές αναζητούν μήλα που μπορούν να απολαύσουν και οι αλλεργικοί
ΠΑΣΠΑΜΑ: Αναβολές μεταγγίσεων και υπομεταγγίσεις λόγω ελλείψεων αίματος
Οι χώρες της Ευρώπης με τους πιο ηλικιωμένους γιατρούς - Τι γίνεται στην Ελλάδα [πίνακες]