Σε ενημέρωση των πολιτών για τα φάρμακα που μπορούν να υποκαταστήσουν όσα είναι σε έλλειψη, θα προχωρήσει από σήμερα το υπουργείο Υγείας, ενώ η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά το επόμενο δεκαήμερο.
Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή το πρόβλημα με τις ελλείψεις που παρατηρείται στην ελληνική αγορά.
Η πληροφόρηση θα γίνει με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ η συνταγογράφηση στα σκευάσματα που λείπουν θα γίνεται με δραστική ουσία και χωρίς περιορισμό στην εναλλακτική χορήγηση γενοσήμων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Για τα παιδιατρικά φάρμακα, θα υπάρξει υποκατάσταση με γενόσημα. Για όσα έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας (αναπνευστικό), θα διερευνθούν οι παραγγελίες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ώστε να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες.
Ο κ. Πλεύρης είπε πως το πρόβλημα των ελλείψεων δεν οφείλεται σήμερα στις "παράλληλες" εξαγωγές και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε όσα φάρμακα είναι σε διαχρονική έλλειψη και σε σκευάσματα, όπως η παρακεταμόλη, αντιβιώσεις ή άλλα σκευάσματα για το αναπνευστικό, που παρατηρείται σε διάφορες χώρες.
Στις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, η αύξηση της ζήτησης ανέρχεται στο 40%, παρά τη μειωμένη παραγωγή. "Αυτό δείχνει πως υπάρχει επάρκεια. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία", τόνισε.
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να καλύπτεται μεγάλο μέρος της ζήτησης με σκευάσματα που παράγονται εδώ.
Το πρόβλημα - είπε - εντοπίζεται στα φαρμακεία και αφορούν επώνυμα φάρμακα. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως για τα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, μπήκε πλαφόν στο clawback και δεν τίθεται θέμα έλλειψης.
Υπογράμμισε πως δύο φαρμακαποθήκες έχουν μπει σε αναστολή λειτουργίας, λόγω μη συνεργασίας στο θέμα των ελλείψεων, ενώ 15 ακόμη βρίσκονται υπό έλεγχο.
Ελέγχονται, παράλληλα, εννέα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το εάν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπονται. Την ίδια ώρα, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων στα γενόσημα και στις ουσίες που έχουν έλλειψη, προκειμένου να υπάρξουν υποκατάστατα.
Για τον σχεδιασμό να αυξηθούν οι τιμές ορισμένων πολύ φθηνών φαρμάκων, είπε πως σε μία συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία υπάρχει σκεύασμα με 1,4 ευρώ, το οποίο - στην περίπτωση που αποσυρθεί - θα υπάρξει στη θέση του φάρμακο με τιμή 67,46 ευρώ.
Ελλείψεις
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου είπε πως έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές σε 500 με 600 κωδικούς φαρμάκων. Εκτίμησε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με 160 περίπου σκευάσματα.
Απέδωσε μέρος του προβλήματος στο ότι η αύξηση της ζήτησης έγινε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όταν οι αποθήκες των εταιρειών ήταν κλειστές. Τόνισε πως το θέμα των ελλείψεων δεν πρόκειται να λυθεί ριζικά και θα μάς ταλανίζει και στο μέλλον.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου ανέφερε πως το Ινστιτούτο έχει ήδη λάβει εντολή από τον ΕΟΦ να αναζητήσει στο εξωτερικό φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές αναζητούν μήλα που μπορούν να απολαύσουν και οι αλλεργικοί
ΠΑΣΠΑΜΑ: Αναβολές μεταγγίσεων και υπομεταγγίσεις λόγω ελλείψεων αίματος
Οι χώρες της Ευρώπης με τους πιο ηλικιωμένους γιατρούς - Τι γίνεται στην Ελλάδα [πίνακες]