Μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, παρατηρείται στην Ινδία και στην Κίνα. Είναι έντονα ανιχνεύσιμα στα λύματα των δύο χωρών, στοιχείο που μπορεί να οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

Η εκτίναξη της εγχώριας ζήτησης αποτελεί έναν από τους παράγοντες ελλείψεων φαρμάκων στις δυτικές χώρες. Κίνα και Ινδία παράγουν το 60% έως 80% των δραστικών ουσιών για τα φάρμακα που κυκλοφορούν παγκοσμίως και η διόγκωση της κατανάλωσης στις τοπικές αγορές περιορίζει τις εξαγωγές.

Οδηγεί, παράλληλα, και σε απειλή για την υγεία των κατοίκων, καθώς αντιβιοτικά ανιχνεύονται και στο πόσιμο νερό, όπως αναφέρει ομάδα ερευνητών που συνοψίζει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών στο Lancet Planetary Health.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να εισέλθουν στο περιβάλλον, καθώς το 90% από αυτά απεκκρίνεται ξανά από τους ανθρώπους ή τα ζώα. Έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής στα λύματα και η ικανότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων να τα απομακρύνουν είναι περιορισμένη.

Στην Κίνα και την Ινδία, μεγάλες ποσότητες λυμάτων εισέρχονται στο περιβάλλον ανεπεξέργαστα και έτσι τα αντιβιοτικά καταλήγουν στο τέλος στα υπόγεια ύδατα, όπου και έχουν ανιχνευθεί σε διάφορες μελέτες.

Η Nada Hanna από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μαζί με Ινδούς ερευνητές, ανέλυσε 218 μελέτες από την Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού (WPR) και 22 μελέτες από την Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας του Π.Ο.Υ (SEAR). Οι περισσότερες από αυτές είχαν διεξαχθεί στην Κίνα και την Ινδία, τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες χώρες των δύο περιοχών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο ("Probabilistic Environmental Hazard Assessment") για να προσδιορίσουν πού οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών ήταν πάνω από την PNEC ("προβλεπόμενη συγκέντρωση χωρίς επιπτώσεις").

Η PNEC είναι η συγκέντρωση μιας ουσίας μέχρι την οποία δεν αναμένονται επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στην περιοχή WPR ανιχνεύθηκαν 92 αντιβιοτικά και στην SEAR 45 αντιβιοτικά σε διάφορα υδάτινα διαμερίσματα (λύματα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, πόσιμο νερό). Η υπέρβαση της PNEC παρατηρείται συχνά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών της ευρύτερης Περιφέρειας WPR και της Κίνας, αυτό συνέβαινε κυρίως για τις φθοριοκινολόνες, τις μακρολίδες, τις τετρακυκλίνες, τις β-λακτάμες, τις λινκοσαμίδες, τις σουλφοναμίδες, τις αμφενικόλες και την τριμεθοπρίμη.

Στην Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας  (SEAR), οι συγκεντρώσεις των φθοριοκινολονών, των μακρολιδίων, των σουλφοναμιδών και της τριμεθοπρίμης ήταν συχνά πάνω από την PNEC.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιβιοτικά ανιχνεύθηκαν και στο πόσιμο νερό.

Στην Κίνα, η PNEC υπερέβαινε συχνά την τιμή για την σιπροφλοξασίνη. Η σιπροφλοξασίνη και άλλες φθοριοκινολόνες είναι πολύ σταθερές στο περιβάλλον. Μπορούν να ανιχνευθούν στα ύδατα, στα ιζήματά τους ή στη λυματολάσπη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΠΑΜΑ: Αναβολές μεταγγίσεων και υπομεταγγίσεις λόγω ελλείψεων αίματος
Οι χώρες της Ευρώπης με τους πιο ηλικιωμένους γιατρούς - Τι γίνεται στην Ελλάδα [πίνακες]
Εκπαιδευτική επιστημονική εκδήλωση για την Καρδιακή Αμυλοείδωση από Τρανσθυρετίνη