Ένας μικρός "εμφύλιος" εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με επίκεντρο τις διακομιδές των βαρέως πασχόντων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, όταν αυτό απαιτείται. Με δεύτερη προσφυγή τους στη δικαιοσύνη μέσα σε λίγους μήνες οι εντατικολόγοι της ΜΕΘ ζητούν από την διοίκηση του νοσοκομείου την εφαρμογή διάταξης νόμου που ψηφίστηκε σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, η οποία παραμένει σε ισχύ και προβλέπει τη δυνατότητα διακομιδών και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εκτός από τους εντατικολόγους και τους αναισθησιολόγους.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και η Ιατρική Υπηρεσία αντιτείνουν πως το πρόγραμμα εφημερευόντων εντατικολόγων και αναισθησιολόγων για τις διακομιδές καταρτίζεται με γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ασθενών, ενώ επικαλείται τον επαρκή αριθμό γιατρών από τις δύο αυτές  ειδικότητες που στελεχώνουν τα αντίστοιχα τμήματα.

Η διάταξη νόμου

Τον Νοέμβριο του 2021, σε εποχή μεγάλης πίεσης για το σύστημα Υγείας και με γεμάτες τις ΜΕΘ της χώρας, ψηφίστηκε διάταξη νόμου σε τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε στόχο να απαλλάξει τους εντατικολόγους και τους αναισθησιολόγους από τις επιπλέον εφημερίες των διακομιδών. Στο Άρθρο 9 αναφέρει πως "οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών πραγματοποιούνται από ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας".

Στη διάταξη καθορίζεται πως ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του κάθε νοσοκομείου καταρτίζει μηνιαίως τη λίστα των καθημερινώς εφημερευόντων ιατρών ανά νοσοκομείο. Οι γιατροί βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας και, εφόσον χρειαστεί διακομιδή διασωληνωμένου ή βαρέως πάσχοντα ασθενή, η εφημερία ετοιμότητας μετατρέπεται σε ενεργή εφημερία. Οι όροι και διαδικασία, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής, μπορεί να ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Η διάταξη, που και τότε είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, με την ΟΕΝΓΕ να την χαρακτηρίζει "θανατηφόρα", παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η πίεση της πανδημίας έχει μειωθεί αισθητά.

Η προσφυγή

Το περασμένο καλοκαίρι, 15 εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, προσβάλλοντας το πρόγραμμα εφημεριών για διακομιδές που εξακολουθούσε να καταρτίζεται μόνο με εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Το δικαστήριο τους δικαίωσε.

Μισό χρόνο μετά, προχώρησαν σε δεύτερη προσφυγή, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να υποχρεωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών και να εφαρμόσει τη διάταξη στα επόμενα μηνιαία προγράμματα εφημεριών διακομιδών. Μάλιστα, σύμφωνα με το epiruspost, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ζητούν να οριστεί αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ, ποσό που όπως αναφέρουν θα δωρίσουν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικό οργανισμό.

Το iatronet.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΜΕΘ, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλειο Κουλούρα, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση. Ο ίδιος, σε παλιότερη επιστολή του στα ΜΜΕ της Ηπείρου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η διάταξη, παρά τα πολλά κενά της, είχε στόχο να αποσυμφορήσει από πλεονάζουσες εφημερίες δυο κρίσιμες ειδικότητες για την λειτουργία των νοσοκομείων - τις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας και το Αναισθησιολογικό - ενώ ταυτόχρονα δίνει υπευθυνότητες και σε ειδικότητες που έχουν εκπαιδευτεί στην εντατική θεραπεία. "Η συνεισφορά και άλλων ειδικοτήτων στις διακομιδές έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρω το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Πατρών κτλ", σημείωνε.

Διοίκηση: Γνώμονας η ζωή του ασθενούς

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Νικόλαος Κατσακιώρης, από την πλευρά του, δήλωσε πως η διοίκηση επικυρώνει το πρόγραμμα εφημεριών που καταθέτει η Ιατρική Υπηρεσία, με την πάγια θέση πως οι διακομιδές βαρέως πασχόντων πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ασθενών.

"Μέσω της νομικής μας υπηρεσίας, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο δικαστήριο και θα υπερασπιστούμε τη θέση της Ιατρικής Υπηρεσίας, που εισηγείται τι είναι ορθό για τους ασθενείς" ανέφερε, παραθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι διακομιδές ασθενών από το ΠΓΝΙ, κυρίως προς τα νοσοκομεία της Αθήνας και των Πατρών, κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό ετησίως. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς των κρίσιμων ειδικοτήτων, μετά και την σημαντική του ενίσχυση στις τελευταίες προκηρύξεις, καθώς διαθέτει σήμερα 16 εντατικολόγους και 19 αναισθησιολόγους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέταρτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ μετά από επαφή με αγελάδες
Οι τροφές που επιδεινώνουν την υπέρταση
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας