Επιστήμονες του University of Cambridge δοκίμασαν με επιτυχία τεχνητό πάγκρεας για χρήση από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η συσκευή διπλασίασε την ποσότητα του χρόνου που οι ασθενείς βρίσκονταν στο εύρος-στόχο για τη γλυκόζη στο αίμα σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπεία και μείωσε κατά το ήμισυ το χρόνο που περνούσαν έχοντας υψηλά επίπεδα γλυκόζης.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνητό πάγκρεας που συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης. Η συσκευή συνδυάζει μόνιτορ γλυκόζης και αντλία ινσουλίνης, με εφαρμογή που ανέπτυξε η ομάδα -γνωστή ως CamAPS HX. Την εφαρμογή τρέχει αλγόριθμος που προβλέπει πόση ινσουλίνη χρειάζεται για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο επιθυμητό εύρος.
Παλαιότερα, οι ερευνητές έδειξαν ότι το τεχνητό πάγκρεας με παρόμοιο αλγόριθμο είναι αποτελεσματικό, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Δοκίμασαν επίσης με επιτυχία τη συσκευή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι χρειάζονται αιμοκάθαρση.
Σήμερα, στο Nature Medicine, η ερευνητική ομάδα αναφέρει την πρώτη δοκιμή της συσκευής σε ευρύτερη ομάδα πληθυσμού με διαβήτη τύπου 2.
Με τη νέα εκδοχή του τεχνητού παγκρέατος, ο ασθενής μπορεί να αφήσει τη συσκευή να λειτουργεί αυτόματα ενώ σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρέπει ο ασθενής να ενημερώνει το τεχνητό πάγκρεας ότι πρόκειται να φάει για να επιτραπεί η προσαρμογή της ινσουλίνης, για παράδειγμα.
Οι ερευνητές επέλεξαν 26 ασθενείς και τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Μια που θα δοκίμαζε το τεχνητό πάγκρεας για 8 εβδομάδες και στη συνέχεια θα γυρνούσε στη συνήθη θεραπεία των ενέσεων ινσουλίνης και δεύτερη που θα έκανε το αντίστροφο.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την αναλογία χρόνου που οι ασθενείς περνούσαν με τα επίπεδα γλυκόζης εντός εύρους 3.9 και 10.0mmol/L. Κατά μέσον όρο, με τη χρήση της συσκευής περνούσαν τα δυο τρίτα του χρόνου –διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τη συνήθη αγωγή.
Εξετάστηκε επίσης η αναλογία χρόνου που περνούσαν με επίπεδα γλυκόζης άνω του 10.0mmol/L. Ασθενείς με τη συνήθη αγωγή περνούσαν τα δυο τρίτα του χρόνου με υψηλά επίπεδα γλυκόζης, που μειώνονταν κατά το ήμισυ στο 33% με τη χρήση του τεχνητού παγκρέατος.
Το μεσο επίπεδο ινσουλίνης μειώθηκε από 12.6mmol/L με τη συνήθη θεραπεία σε 9.2mmol/L χρησιμοποιώντας το τεχνητό πάγκρεας.
Η εφαρμογή επίσης μείωσε τα επίπεδα μορίου- γνωστού ως HbA1c. Μετά τη συνήθη θεραπεία, τα μεσα επίπεδά του ήταν 8.7% και μετά το τεχνητό πάγκρεας 7.3%.
H Dr. Charlotte Boughton, δήλωσε ότι το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να αποτελέσει ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο με απλή τεχνολογία προς χρήση στο σπίτι.
Στη δοκιμή, κανένας ασθενής δεν είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ενώ χρησιμοποιούσε το τεχνητό παγκρέατος.
Οι συμμετέχοντες ήταν χαρούμενοι που ήλεγχαν τα επίπεδα σακχάρου αυτόματα από το σύστημα και 9 στους 10 ανέφεραν οτι χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να ελέγχουν τον διαβήτη τους.
Πηγές:
Nature Medicine
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’