Τα περισσότερα συμπτώματα τoυ Long Covid που εμφανίζονται μετά από ήπιες λοιμώξεις κορωνοιού εξαφανίζονται μέσα σε περίπου δώδεκα μήνες. Αυτό δείχνει μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.

Τα αναπνευστικά προβλήματα και η σωματική αδυναμία είναι οι πιο συχνές μακροπρόθεσμες συνέπειες των ήπιων λοιμώξεων του κορωνοιού, σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη.

Ο όρος "μακρά κολπίτιδα" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα που επιμένουν ή επανεμφανίζονται περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά από οξείες λοιμώξεις του κορώνα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε ποσοστό μεταξύ 7,5 - 41% των μολυσμένων ατόμων, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Maytal Bivas-Benita από το Ερευνητικό Ινστιτούτο KI στο Kfar Malal του Ισραήλ, διερεύνησε πόσο διαρκούν αυτά τα συμπτώματα μετά από ήπιες πορείες της νόσου.

Χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό ηλεκτρονικά αρχεία από έναν οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας για να συγκρίνουν τη συχνότητα των 70 συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Long - CoVid σε μια ομάδα προηγουμένως μολυσμένων μη εμβολιασμένων ατόμων και σε μια υγιή μη εμβολιασμένη ομάδα που αντιστοιχούσαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την υποκείμενη νόσο.

Επιπλέον, εξέτασαν δύο ομάδες μολυσμένων και μη μολυσμένων εμβολιασμένων ατόμων. Οι ασθενείς με σοβαρό ιστορικό CοViD - 19 έμειναν εκτός μελέτης.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι λοιμώξεις από κορωνοιό που ξεπεράστηκαν, αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς συμπτωμάτων, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία, πόνος στο στήθος και απώλεια μαλλιών.

Για παράδειγμα, σε ένα πρώιμο στάδιο της 12μηνης περιόδου μελέτης, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ήταν 4,5 φορές συχνότερη στην ομάδα που ανάρρωσε από ό,τι στην ομάδα που δεν είχε μολυνθεί, ενώ προς το τέλος της περιόδου μελέτης η συχνότητα εξακολουθούσε να είναι αυξημένη κατά 3 φορές περισσότερο.

Η αδυναμία και τα αναπνευστικά προβλήματα ήταν τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν σχεδόν καθόλου να βρουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ή μεταξύ των επιμέρους παραλλαγών του ιού (άγριος τύπος, άλφα και δέλτα). Αυτό που έκανε κάποια διαφορά, ωστόσο, ήταν η κατάσταση εμβολιασμού: τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά του SARS-CoV-2 και είχαν μολυνθεί, είχαν μικρότερο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων από τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί.

Ο κίνδυνος δεν διέφερε για άλλα μακροχρόνια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με CoVid 19 και ήπια νόσηση έχουν αυξημένο κίνδυνο για μικρό αριθμό συμπτωμάτων - ειδικά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη μόλυνση, μετά την οποία ο κίνδυνος μειώνεται.

Τα περισσότερα πάντως συμπτώματα εξαφανίστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό