Η εξοικονόμηση κονδυλίων για την Υγεία μπορεί να υπάρξει από την στιγμή που το Υπουργείο Υγείας αποφασίσει να εφαρμόσει τη Νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, λένε παράγοντες της αγοράς, δίνοντας λύση στο βασικό αίτημα της τελευταίας για την αύξηση του προϋπολογισμού με βάση και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ο Νόμος και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπουν διόρθωση τιμών στο ύψος του Μέσου Όρου των δυο χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ζώνης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να γίνει διόρθωση των τιμών στο σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς με βάση τον μέσο όρο ή τουλάχιστον την χαμηλότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ζώνης και παράλληκα αντίστοιχη ενίσχυση του προϋπολογισμού, αυστηροποίηση των ελέγχων και διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργούν φάρμακα διπλών ταχυτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον υπάρχει η πραγματική επιθυμία για την ομαλοποίηση της αγοράς του φαρμάκου και συνάμα ανάπτυξή της απαιτείται η άμεση διόρθωση των ασφαλιστικών τιμών όπως προβλέπει ο νόμος και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μάλιστα κλειδωμένων χωρίς έτσι να υπάρχει η δυνατότητα της παραβίασής τους.

Η διαφοροποίηση των Ασφαλιστικών Τιμών επιβαρύνει τη δαπάνη κατά 140.000.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν παράγοντες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που έλαβε το 2018 παγιδεύοντας την τωρινή κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει άτολμη να επαναφέρει την κανονικότητα στην αγορά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η επιτροπή ανταγωνισμού δεν επεμβαίνει καθώς παραβιάζονται αρχές της αγοράς, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία λυγίζει υπό το βάρος των επιστροφών, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται να βρουν τις θεραπείες τους, οι ελλείψεις αυξάνουν, οι φαρμακοποιοί αγωνιούν και πάει λέγοντας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε προ-πανδημικά επίπεδα οι θάνατοι στην Ελλάδα [πίνακες]
Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο
Συνέδριο Total Digital Transformation & AI World