Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα θαλασσινά συνδέονται με μετρίως χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και πιο αργή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Οι σχέσεις δεν φάνηκαν να ισχύουν με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές.

Αν και το μέγεθος των σχέσεων ήταν μέτριο, τα ευρήματα στηρίζουν τρέχουσες κλινικές οδηγίες που συνιστούν επαρκή κατανάλωση θαλασσινών και λιπαρών ψαριών ως μέρος υγιεινής διατροφής.

Ερευνες σε ζωα δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενδεχομένως έχουν ωφέλιμη επίδραση στη νεφρική λειτουργία.

Ερευνητές του The George Institute for Global Health και του University of New South Wales, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 19 ερευνών από 12 χώρες έως τον Μάιο 2020 εστιάζοντας σε σχέσεις μεταξύ επιπέδω δεικτών ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και εμφάνισης ΧΝΝ σε ενήλικες.

Η ανάλυση έγινε σε 25.570 συμμετέχοντες 49 έως77 ετών. Στην έναρξη το eGFR κυμαινόταν  από 76.1 έως 99.8 mL/min/1.73 m2.

16 έρευνες επέλεξαν άντρες και γυναίκες και 15 κυρίως λευκούς. Συνολικά,  4.944 συμμετέχοντες (19%) εμφάνισαν ΧΝΝ σε περίοδο παρακολούθησης 11 ετών.

Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από θαλασσινά συνδέονταν με χαμηλότερο κατά 8% κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ.

Όταν χωρίστηκαν ανάλογα με τα επίπεδα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όσοι είχαν τη συνολική τέτοια πρόσληψη στο υψηλότερο πέμπτο εμφάνισαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο ΧΝΝ έναντι αυτών στο χαμηλότερο πέμπτο.

Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών από θαλασσινά, ιδιαίτερα του DHA, συνδέονταν επίσης με βραδύτερη ετήσια πτώση του eGFR.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι