Νέα έρευνα έδειξε ότι προϊόντα με κανέλα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης και επίσης να μειώσουν ενδεχομένως ορισμένα συμπτώματα άγχους.
Προηγούμενες έρευνες ανέφεραν ότι η κανέλα έχει θετική επίδραση στην υγεία. Ερευνητές έχουν ενδείξεις ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μπαχαρικό, επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ερευνητές του Birjand University of Medical Sciences, ολοκλήρωσαν μετα-ανάλυση που ανέφερε ότι η κανέλα θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση ή στην πρόληψη απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της μάθησης.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 40 μελέτες που αφορούσαν τα οφέλη της κανέλας στη μνήμη και στη μάθηση. Οι 30 έγιναν in-vivo, και 5 in-vitro. Ακόμα 2 ήταν κλινικές μελέτες. Οι περισσότερες ανέφεραν θετική επίδραση της κατανάλωσης κανέλας στη μάθηση και στη μνήμη.
Διαπίστωσαν in-vivo, ότι η κανέλα και τα συστατικά της είχαν θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες.
Από τις έρευνες in-vitro, ανακάλυψαν ότι η πρόσθεση κινναμαλδεΰδης ή κανέλας στο κύτταρο αύξανε τη βιωσιμότητά του ενώ μείωνε τη συσσώρευση Ταυ και βήτα αμυλοειδούς, που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer. Οι 2 κλινικές μελέτες εστίασαν στην κατανάλωση κανέλας σε νέους και προδιαβητικούς ενήλικες κάτω των 60 ετών.
Οι πρώτοι μασούσαν τσίχλα με γεύση κανέλας, ενώ οι δεύτεροι κατανάλωναν 2 γρ. λευκού ψωμιού με κανέλα.
Νέοι ενήλικες που μασούσαν τσίχλα με γεύση κανέλας ανέφεραν βελτιωμένη νοητική λειτουργία και μνήμη και μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Όμως οι συμμετέχοντες με προδιαβήτη είχαν μικρή ή καθόλου αλλαγή στις νοητικές λειτουργίες μετά από κατανάλωση ψωμιού με κανέλα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προειδοποιήσεις της ΕΕ- οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια
Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος ‘’Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο’’
35o Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο: Στο επίκεντρο η ''Αιματολογία της ακριβείας''