Το αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Η ενσωμάτωσή τους σε υγιεινή, με ποικιλία διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη.

Πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες

Το αβοκάντο είναι πηγή βιταμινών C, E, K, και  B6, καθώς και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου, ενώ περιέχει και λουτείνη, βήτα καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Περιέχει υψηλά επίπεδα υγιεινών λιπαρών που βοηθούν στον κορεσμό. Επίσης βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα υγιεινά λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ενισχύουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και άλλων θρεπτικών, ενώ συμβάλλουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Υγιεινό για την καρδιά

Σε κάθε 100 γρ αβοκάντο υπάρχουν 76 mg β- σιτοστερόλης-φυτικής στερόλης. Η τακτική κατανάλωσή της ενδεχομένως συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.

Πολύ καλό για την όραση

Το αβοκάντο περιέχει λουτείνη και ζεαξανθίνη-2 φυτοχημικά που είναι παρόντα στον ιστό του ματιού. Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης, περιλαμβανομένης της ακτινοβολίας UV.

Ως αποτέλεσμα, η πρόσθεση αβοκάντο στη διατροφή ενδεχομένως συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Ενδεχομένως βοηθά στην οστεοπόρωση

Μισό αβοκάντο δίνει περίπου το 18% της καθημερινής αξίας της βιταμίνης Κ που είναι αναγκαία για την υγεία των οστών.

Ουσίες του είναι πιθανό να προστατεύουν από τον καρκίνο

Ερευνες ακόμα δεν έχουν αξιολογήσει άμεση σχέση μεταξύ του αβοκάντο και του κινδύνου για καρκίνο. Όμως το αβοκάντο περιέχει ουσίες που ενδεχομένως συμβάλλουν στην πρόληψη.

Έρευνες συσχέτισαν τη βέλτιστη πρόσληψη φυλλικού οξέος με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, στο στομάχι, στο πάγκρεας και στον τράχηλο.

Επίσης το αβοκάντο περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοχημικών και καροτενοειδών που ενδεχομένως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υγεία εμβρύου

Το φυλλικό οξύ είμαι σημαντικό για υγιή κύηση. Η επαρκής πρόσληψη μειώνει τον κίνδυνο αποβολής. Ένα αβοκάντο περιέχει έως 160 mcg.

Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

Το αβοκάντο είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος που παίζει ρόλο στη διατροφική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει σχέση του χαμηλού επιπέδου φυλλικού οξέος με την κατάθλιψη.

Βελτίωση της πέψης

Το αβοκάντο έχει πολλές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, στην υγεία του πεπτικού και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Κάνει φυσική αποτοξίνωση

Οι επαρκείς ίνες προάγουν τακτικές κινήσεις του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για την αποβολή τοξινών.

Ερευνες έδειξαν ότι ίνες επίσης προάγουν την καλή εντερική υγεία και τη μικροβιακή ποικιλία. Αυτό βοηθά το σώμα να έχει υγιή ισορροπία βακτηρίων. Επίσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και του πεπτικού.

Ανακούφιση από την Οστεοαρθρίτιδα

Το αβοκάντο, η σόγια και άλλες φυτικές τροφές περιέχουν σαπονίνες που ενδεχομένως έχουν θετική επίδραση στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου.
Όμως ερευνητές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει την επίδρασή τους σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα.

Αντιμικροβιακή δράση

Το αβοκάντο περιέχει ουσίες με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ερευνες δείχνουν ότι εκχύλισμα σπόρων αβοκάντο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από λοιμώξεις με Streptococcus agalactiae και Staphylococcus aureus.

Προστασία από χρόνια νόσο

Tα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο αβοκάντο μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη χρόνιων νόσων όπως καρδιαγγειακή νόσο.

Ερευνες υποδεικνύουν ότι βέλτιστη πρόσληψη φυτικών ινών ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων νόσων του πεπτικού.

Η σωστή πρόσληψη ινών μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση και τη χοληστερόλη, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ενισχύσει την απώλεια βάρους σε ανθρώπους με παχυσαρκία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στη Σκανδιναβία η μικροβιακή αντοχή είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%
Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε νέες και νέους - Παγκόσμια ανησυχία
Επίσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του στο Mount Sinai International στη Νέα Υόρκη