Η άνοια και η κυρίαρχη μορφή της, το Alzheimer, συνεχίζουν να αποτελούν την μόνιμη απειλή ειδικά για τους ηλικιωμένους. Τα στοιχεία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο προκαλούν βαθιά ανησυχία αλλά παράλληλα και καίρια προειδοποίηση για την επιδείνωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια.
Η γερμανική Εταιρεία Alzheimer έχει υπολογίσει το 2022 τον αριθμό των ατόμων με άνοια στη Γερμανία (ηλικιακή ομάδα 40 ετών και άνω) σε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω ο αριθμός είναι σχεδόν 1,7 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια και Alzheimer στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών εκτιμάται σε πάνω από 100.000 το 2021.
Η πρόβλεψη για το 2050 (ηλικίας 65 ετών και άνω) ανέρχεται σε μέχρι και 2,8 εκατομμύρια.
Στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), υπήρχαν το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8,4 εκατομμύρια άτομα με άνοια (65 ετών και άνω). Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 9,8 εκατομμύρια το 2025 και σε περίπου 15,9 εκατομμύρια το 2050.
Παγκοσμίως, το 2019, εκτιμάται ότι υπήρχαν περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα με άνοια (65 ετών και άνω). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός τους θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 78 εκατομμύρια το 2030 και σε περίπου 139 εκατομμύρια το 2050.
Το Alzheimer θεωρείται η πιο κοινή μορφή άνοιας – εκτιμάται ότι έως και τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με άνοια επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η άνοια εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ηλικίες, επομένως οι νεότεροι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
Κατά κανόνα, οι στατιστικές για την άνοια καλύπτουν επομένως μόνο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με μελέτες πάντως, παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 3,9 εκατομμύρια άτομα με άνοια στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 64 ετών.
Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, αντιστοιχούν 119 άτομα που πάσχουν από πρώιμη μορφή άνοιας για κάθε 100.000 άτομα. Στη Γερμανία, σύμφωνα με υπολογισμούς, υπήρχαν περίπου 73.000 άτομα με άνοια ηλικίας 30 και 64 ετών το 2018.
Το 2019, η άνοια ήταν η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στη Γερμανία. Η άνοια ήταν η κύρια αιτία θανάτου στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2015 έως το 2017 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία)
Στις ΗΠΑ, το 2019, η νόσος Alzheimer ήταν η έκτη κύρια αιτία θανάτου.
Παγκοσμίως, το 2019, η νόσος Αlzheimer και άλλες μορφές άνοιας ήταν η έβδομη κύρια αιτία θανάτου.
Ελλάδα
Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας (Στοιχεία Εταιρίας Alzheimer Αθηνών).
Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.
Η νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας προκαλούν υψηλή υγειονομική δαπάνη ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για θεραπευτική αγωγή και φροντίδα του πάσχοντος και υποστήριξη των φροντιστών.
Το ετήσιο κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 ανήλθε σε 604 δις $ ενώ στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 170 δις €. Στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος της άνοιας πλησιάζει τα 3 δισεκατομύρια €.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα συνολικά περίπου 9. εκατομμύρια άτομα με άνοια που ζουν στην ΕΕ, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία – περισσότεροι από μισό εκατομμύριο από αυτά είναι με μεταναστευτικό υπόβαθρο (συγκεκριμένα, αυτό αναφέρεται σε άτομα που δεν ζουν στη χώρα γέννησής τους).
Για αυτούς, η πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες, ιατρική περίθαλψη και περίθαλψη μπορεί να είναι δύσκολη λόγω γλωσσικών φραγμών και πολιτισμικών διαφορών από τον τοπικό πληθυσμό. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι πολιτιστικά ευαίσθητες προσφορές και το πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την άνοια δεν είναι ακόμη τυποποιημένα – ούτε στη Γερμανία ούτε σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης.
Σύμφωνα, τέλος, με άλλες μελέτες, το 40 τοις εκατό όλων των μορφών άνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει μέσω ευνοϊκών συνηθειών τρόπου ζωής και μέτρων κατά των παραγόντων κινδύνου.
Οι επηρεαζόμενοι παράγοντες κινδύνου της άνοιας περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την εκπαιδευτική φτώχεια και την έλλειψη κοινωνικών επαφών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία
Κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο η Affidea Ελλάδος στα Healthcare Business Awards 2024