Η αίσθηση ευεξίας μιας γυναίκας δεν προέρχεται μόνο από την καλή της αρτηριακή πίεση ή μαστογραφία. Εν μέρει προέρχεται από αυτά, αλλά προέρχεται και από πολλούς άλλους τομείς της ζωής της.

Πολλοί εξετάζουν τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα καλά και συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν διάφοροι τομείς, είδη και πράγματα που συμβάλλον στην ευξία της. Το University Of Utah Center Of Excellence in Women's Health αναφέρει τους 7 τομείς υγείας-κυρίως ακούγοντας τους ασθενείς του.

Oι 7 τομείς ή διαστάσεις της υγείας που είναι σημαντικοί ως μέρος της αίσθησης ευεξίας της γυναίκας είναι οι εξής:

Σωματική υγεία

Το νούμερο ένα είναι η σωματική υγεία. Φυσικά, η σωματική ευεξία είναι σημαντική. Η ικανότητα μιας γυναίκας να διατηρεί υγιή ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς μεγάλη κούραση και στρες, καθώς και η ικανότητα καταπολέμησης νόσων είναι σημαντικές. Συμπεριφορές επίσης όπως διατροφή και άσκηση, καθώς και εξετάσεις που τις αφορούν είναι σημαντικές. Επομένως η σωματική υγεία σίγουρα είναι σημαντική για την αίσθηση ευεξίας.

Κοινωνική υγεία

Δηλαδή ''είσαι ευτυχισμένη όσο το λιγότερο ευτυχισμένο παιδί σου'', αλλά η κοινωνική υγεία είναι η ικανότητα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και η διατήρηση υγιών και θετικών σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους-όλα αυτά προστίθενται στην κοινωνική υγεία.

Συναισθηματική υγεία

Αν και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι λειτουργία της κοινωνικής υγείας, είναι η ικανότητα εσωτερικής κατανόησης του εαυτού και αντιμετώπισης των προκλήσεων που φέρνει η ζωή. Η ικανότητα αναγνώρισης και μοιράσματος συναισθημάτων θυμού ή φόβου, λύπης, στρες και ελπίδας, καθώς και αγάπης και χαράς. Ολες αυτές οι ικανότητες αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης και η ανταπόκριση με υγιή τρόπο είναι μέρος αυτού που συμβάλλει στη συναισθηματική υγεία.

Περιβαλλοντική υγεία

Η περιβαλλοντική υγεία είναι η ικανότητα αναγνώρισης και απόκρισης στο περιβάλλον που ζει μια γυναίκα και οι προκλήσεις που θα μπορούσε αυτό να δίνει. Άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δυσκολία με το καθαρό νερό και αυτό μπορεί να είναι το πρώτο θέμα στην περιβαλλοντική τους υγεία. Σε άλλους μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας ή το σπίτι κάποιου που δεν είναι υγιεινός χώρος διαβίωσης λόγω μούχλας ή άλλων θεμάτων που δεν είναι πολύ υγιεινά. Επομένως η περιβαλλοντική υγεία βασίζεται στην ικανότητα αναγνώρισης της ποιότητας του αέρα, του νερού και της γης που μας περιβάλλουν καθώς και τα σπίτια και τις κοινότητες.

Διανοητική υγεία

Είναι η ικανότητα να αισθάνεται μια γυναίκα ότι έχει τη διανοητική ικανότητα να ανταποκρίνεται στις απατήσεις ενός όλο και πιο πολύπλοκου και γρήγορου  κόσμου Εχει την ικανότητα πληροφόρησης; Να ανακαλύπτει νέες προκλήσεις για την ενδυνάμωση του νου; Ανησυχεί για τη νοητική της ικανότητα καθώς μεγαλώνει;

Οικονομική υγεία

Συνδέεται με την εργασιακή υγεία αλλά είναι η ικανότητα να έχει μια γυναίκα προσωπική πληρότητα στην εργασία και στον τομέα καριέρας και αρκετή οικονομική επιφάνεια ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες της καθώς και της οικογένειάς της χωρίς πολύ στρες και ανησυχία για την οικονομική της κατάσταση.

Πνευματική υγεία

Πολύ σημαντική είναι και η πνευματική υγεία. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγάλο συναισθηματικό στρες, κοινωνικά στρες, ακόμα και σωματικό, έχουν αίσθηση ευεξίας και σύνδεση και ειρήνη αν έχουν ισχυρή πνευματική υγεία.

Πώς κατορθώνει να έχει ειρήνη και αρμονία στη ζωή της και να αναπτύσσει αίσθημα ταύτισης μεταξύ αξιών και πράξεων καθώς και να συνειδητοποιεί τον κοινό σκοπό που τη δένει με άλλες γυναίκες, με την κοινότητα και τον κόσμο. Το να βρίσκει μια γυναίκα νόημα στη ζωή είναι μέρος της πνευματικής ευεξίας και αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό, ιδιαίτερα σε όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε άλλους τομείς υγείας. Υπάρχουν  πολλοί άνθρωποι με σημαντικές σωματικές προκλήσεις που ξεπερνούν την αίσθηση ήττας με το να έχουν ισχυρή πνευματική υγεία.

Χρόνια Πολλά!

Πηγές:
University Of Utah Center Of Excellence in Women's Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών