Οι ικανοποιητικές κοινωνικές σχέσεις - είτε πρόκειται για σχέσεις με φίλους, συντρόφους ή συναδέλφους στην εργασία - στη μέση ηλικία συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία στις γυναίκες.

Αυτό δείχνει μια αυστραλιανή μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "General Psychiatry".

Ξανά και ξανά, μελέτες δείχνουν ότι οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία.

Για παράδειγμα, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου , ενώ οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, διερεύνησε τώρα αν η ικανοποίηση από τις κοινωνικές σχέσεις στη μέση ηλικία σχετίζεται με τον κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε προχωρημένη ηλικία στις γυναίκες.

Για τον σκοπό αυτό, ανέλυσαν στοιχεία από 7694 άτομα που συμμετείχαν στην λεγόμενη Αυστραλιανή Διαχρονική Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών - μιας συνεχιζόμενης, πληθυσμιακής μελέτης για την υγεία των γυναικών της Αυστραλίας.


Οι γυναίκες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη ήταν μεταξύ 45 - 50 ετών το 1996. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους και τις τρέχουσες κοινωνικές τους σχέσεις κάθε τρία χρόνια μέχρι το 2016.

Ανέφεραν αν είχαν εκδηλώσει μία από έντεκα καθορισμένες ασθένειες - διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ΧΑΠ, άσθμα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καρκίνο, κατάθλιψη ή άγχος.

Επιπλέον, αξιολόγησαν πόσο ικανοποιημένες ήταν με τις τρέχουσες σχέσεις τους από πέντε κατηγορίες σε κλίμακα από 0 (πολύ δυσαρεστημένες) έως 3 (πολύ ικανοποιημένες). Οι πληροφορίες αυτές αθροίστηκαν στη συνέχεια για τον προσδιορισμό μιας βαθμολογίας μεταξύ ≤5 και 15.

Επιπλέον, συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τους δυνητικά επιδραστικούς δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και τους ορμονικούς παράγοντες.

Υψηλή ικανοποίηση - χαμηλός κίνδυνος

Εντός της εικοσαετούς περιόδου παρατήρησης, 4484 γυναίκες (58,3%) είχαν πολυνοσηρότητες. Αυτό σημαίνει ότι είτε ανέπτυξαν δύο ή περισσότερες από τις έντεκα καθορισμένες ασθένειες για πρώτη φορά είτε ότι ανέπτυξαν περαιτέρω ασθένειες επιπλέον των ήδη υπαρχουσών.

Μετά την προσαρμογή για πιθανούς παράγοντες επιρροής, η πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών μακροχρόνιων παθήσεων ήταν περίπου διπλάσια μεταξύ των γυναικών με τη χαμηλότερη ικανοποίηση (βαθμολογία ≤ 5) από ό,τι μεταξύ των γυναικών με την υψηλότερη ικανοποίηση (βαθμολογία = 15).

Η ισχύς της συσχέτισης ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ, γράφει η ομάδα εργασίας.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς: Δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να διαπιστωθεί αιτιώδης σχέση. Επιπλέον, η αξιολόγηση βασίζεται σε αυτοαναφορές και επομένως είναι επιρρεπής σε σφάλματα αναφοράς.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των κοινωνικών σχέσεων στην ανάπτυξη της πολυνοσηρότητας, καταλήγει η μελέτη.

Πηγές:
General Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών