Υψηλά παθογονικότητα γρίπης πτηνών τύπου Α (Η5Ν1), καταγράφεται στην Ευρώπη από τις 3 Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου. Έχουν ήδη δηλωθεί 522 κρούσματα σε κατοικίδια πτηνά και 1.138 σε άγρια πουλιά, σε 24 χώρες.
Απροσδόκητα υψηλός αριθμός κρουσμάτων και θνητότητα έχουν καταγραφεί σε θαλάσια πτηνά και κυρίως σε μαυροκέφαλους γλάρους στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη βόρεια Ισπανία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν σε σημερινή έκθεση οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). H στενή γενετική σχέση μεταξύ των ιών που συλλέγονται από μαυροκέφαλους γλάρους υποδηλώνει εξάπλωση του ιού προς τον νότο.
Όπως αναφέρουν, τα κρούσματα στην Ευρώπη κορυφώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, φτάνοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022, με τη διαφορά πως όλα τα πτηνά ήταν όλα θαλάσσια, ενώ πέρυσι ήταν υδρόβια. Σχεδόν όλα τα άγρια πτηνά που βρέθηκαν φέτος μολυσμένα ήταν γλάροι και γλαρόνια.
Οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο ιός παρέμεινε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μετά. Αρκετές μεταλλάξεις του δείχνουν υψηλή μεταδοτικότητα και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού τους επόμενους μήνες, καθώς τα πουλιά μετακινούνται προς την ενδοχώρα και ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τα πουλερικά.
Ο ιός Α (Η5Ν1) συνεχίζει την εξάπλωσή του στη νότια Αμερική, με τον πελεκάνο του Περού να έχει πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης και χιλιάδες θανάτους. Στην ίδια χώρα, είχαν αναφερθεί πέρυσι και μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων λεόντων.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν αναφερθεί έξι κρούσματα Α (Η5Ν1) σε ανθρώπους στην Καμπότζη, στην Κίνα, στο Εκουαδόρ και στο Βιετνάμ, καθώς και δύο λοιμώξεις σε ανθρώπους στην Κίνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, προς το παρόν ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό της Ευρώπης και χαμηλός έως μέτριος για επαγγελματίες που εκτίθενται στα συγκεκριμένα πτηνά.
Πηγές:
ECDC
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε