Παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τη μετατροπή του Ογκολογικού Παίδων στο "Αγία Σοφία" σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τα προεδρεία της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού και καλούν τα μέλη τους σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, συγκέντρωση στις 11.30 στην πύλη του νοσοκομείου και στις 12.30 στο Σύνταγμα.

Στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το προεδρείο της καταγγέλλει αυτονόμηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του "Αγία Σοφία".

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας, καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του νοσοκομείου Παίδων. Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή
υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών νοσοκομείων".

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ και την Τετάρτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Μιλώντας στον Star, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε για τη μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ογκολογικό κέντρο, ξεκαθαρίζοντας αφενός μεν ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Παράλληλα το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

"Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι", είπε.

Χαρακτήρισε "αισχρό ψεύδος" την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς. "Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο παιδικός καρκίνος στη χώρα μας που παρουσιάζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο, εκ των οποίων το 80% θεραπεύονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος