Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD-19 ή άλλων λοιμώξεων θα πρέπει να φτάνουν στο γραφείο του γιατρού ξεκούραστοι και να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς το επόμενο βράδυ. Μια μετα-ανάλυση στο "Current Biology" διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.

Είναι παλιά λαϊκή παράδοση ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Η ερευνήτρια Karine Spiegel από το Πανεπιστήμιο της Λυών το επιβεβαίωσε για πρώτη φορά σε πείραμα πριν από 20 χρόνια. Τότε, ζητήθηκε από 25 νεαρούς άνδρες να πάνε για ύπνο στη 1 τα ξημερώματα 6 συνεχόμενες νύχτες και να ξυπνήσουν στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Το πρωί της 4ης ημέρας έκαναν εμβόλιο κατά της γρίπης. Η εξέταση ελέγχου 10 ημέρες αργότερα - οι συμμετέχοντες είχαν στο μεταξύ αναπληρώσει το έλλειμμα ύπνου - έδειξε ότι τα αντισώματα κατά των ιών της γρίπης είχαν αυξηθεί μόνο κατά το ήμισυ σε σχέση με μια ομάδα σύγκρισης νεαρών ανδρών που είχαν προσέλθει στον εμβολιασμό ξεκούραστοι.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Tanja Lange από το Πανεπιστήμιο του Lübeck κατάφερε να δείξει ότι ο ύπνος μετά τον εμβολιασμό επηρεάζει επίσης την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό. Αυτή τη φορά, 27 νεαροί ενήλικες κλήθηκαν να περάσουν τη νύχτα στο εργαστήριο ύπνου μετά τα 3 ραντεβού ενός εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Α που είχαν λάβει ο καθένας το πρωί.

Στη μία ομάδα, τα φώτα έσβησαν στις 11 το βράδυ, ενώ στην άλλη ομάδα, τα άτομα έμειναν ξύπνια όλη τη νύχτα. Οι εξετάσεις αίματος τις επόμενες εβδομάδες έδειξαν ότι η απόκριση των Τ- κυττάρων μειώθηκε από την έλλειψη ύπνου μετά τον εμβολιασμό.

Τώρα, μια ομάδα με επικεφαλής την Eve Van Cauter του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στην οποία συμμετέχουν οι Spiegel και Lange, συνόψισε την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας σε μια μετα-ανάλυση.

Εκτός από τις πειραματικές μελέτες που διεξήγαγαν οι Spiegel και Lange, λήφθηκε επίσης υπόψη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Christian Benedict του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στο BMC Immunology.

Εκεί, δεν διαπιστώθηκαν επιδράσεις της διάρκειας του ύπνου στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Συνολικά, εξακολουθούσε να υπάρχει σαφής επίδραση του ύπνου στην απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό. Ο Van Cauter προσδιόρισε ένα μέγεθος επίδρασης 0,79, το οποίο ήταν σημαντικό με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,40 έως 1,18.

Στους άνδρες, ήταν ακόμη και 0,93. Στους άνδρες έφτασε το 0,93 (0,54 έως 1,33), ενώ στις γυναίκες ήταν σημαντικά ασθενέστερο στο 0,42 και δεν έφτασε σε σημαντικότητα με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από -0,49 έως 1,32

Αυτό δεν σημαίνει ότι η στέρηση ύπνου στις γυναίκες δεν επηρεάζει την ανταπόκριση στον εμβολιασμό. Ο Van Cauter υποψιάζεται ότι η επίδραση καλύφθηκε από τις επιδράσεις των ορμονών του φύλου κατά τη διάρκεια του γυναικείου κύκλου. Οι μελέτες διεξήχθησαν κυρίως σε νεότερους ενήλικες.

Ωστόσο, δεν είχαν συλλεχθεί στοιχεία σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να μην μπορούν να εξετάσουν την επιρροή με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ποια χρονική στιγμή του εμμηνορροϊκού κύκλου θα μπορούσε να είναι η καλύτερη για τον εμβολιασμό των νεότερων γυναικών.

Η μετα-ανάλυση αξιολόγησε επίσης τα αποτελέσματα από 3 προοπτικές μελέτες παρατήρησης. Σε αυτές τις μελέτες, καταγράφηκε η διάρκεια του ύπνου.

Οι σχετικές ανακρίβειες μέτρησης και ο μικρός αριθμός των 504 συμμετεχόντων για μια επιδημιολογική μελέτη θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της διάρκειας του ύπνου στο αποτέλεσμα του εμβολιασμού σε αυτή τη μελέτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές