Ο άτλαντας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας για το 2023 προβλέπει ότι το 51% του κόσμου, ή περισσότεροι από 4 δισ. άνθρωποι, θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Η έκθεση χρησιμοποιεί για τις αξιολογήσεις της τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας δείκτης ΔΜΣ πάνω από 25 είναι υπέρβαρος και άνω του 30 είναι παχύσαρκος. Το 2020, 2,6 δισ. άνθρωποι εντάσσονταν σε αυτές τις κατηγορίες, ή το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας σε 208 εκατ. αγόρια και 175 εκατ. κορίτσια έως το 2035. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», δήλωσε η Louise Baur, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τη παχυσαρκία.  

Την ίδια στιγμή, το κόστος για την κοινωνία είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα των συνθηκών υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Εκτιμάται ότι η παχυσαρκία στον πλανήτη θα κοστίζει περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2035, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία τα επόμενα χρόνια είναι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική.

Τo ελληνικό σχέδιο δράσης

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 14 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο στα πέντε παιδιά.

Με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αυτής απειλής, στο εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία περιλαμβάνεται σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. Το έργο δράσης για το διάστημα 2021-2025 περιλαμβάνει:

  • Εθνικό πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής / αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας – Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» (2021-2025).
  • Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με παρεμβάσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στόχος είναι η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών, από 37,5% το 2019 σε 24,5% έως το 2024. Πληθυσμός Στόχος: 2.002.670 (παιδιά 0-18).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας κατά την ενήλικο ζωή.

  • στους γονείς να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους,
  • στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές, κ.ά.) και
  • στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

Πηγές:
https://www.weforum.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη