Οι ασθενείς με σύνδρομο post-CoViD έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει από CoViD-19.

Αυτό προκύπτει από μελέτη πνευμονολόγων της Ιατρικής Κλινικής του Emden, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής (DGP) στο Ντίσελντορφ.

"Πριν ξεσπάσει η πανδημία CoViD-19, η βιταμίνη D συζητήθηκε και θεωρήθηεκε ως στρατηγική για την πρόληψη των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων", ανέφεραν ο Jens Bräunlich και οι συνεργάτες του. "Τώρα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με CoViD-19, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη ενός συνδρόμου μετά - CoViD".

Το σύνδρομο post-COVID προκύπτει όταν τα συμπτώματα επιμένουν, επιστρέφουν ή επανεμφανίζονται περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με CοViD-19 και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες διαταραχές ή ασθένειες.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου post-CoViD περιλαμβάνουν κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και ύπνου, επίμονο βήχα, μυϊκό πόνο και κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε αναδρομική ανάλυση των επιπέδων βιταμίνης D σε μια ομάδα ασθενών με σύνδρομο post-CoViD. Οι ασθενείς δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία για τα συμπτώματα μετά - CoViD. Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν στο πλαίσιο εξέτασης ρουτίνας κατά τη διάρκεια μιας μετά - CoViD διαβούλευσης.

Διαπιστώθηκε ότι η μελέτη κοόρτης στα άτομα με σύνδρομο post-CoViD περιείχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκρτικά με μία ομάδα ελέγχου με συμμετέχοντες χωρίς CoViD-19. Δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα της βιταμίνης D εντός της ομάδας που δεν εμφάνιζε σύνδρομο CoViD.

Οι 75 ασθενείς με σύνδρομο μετά - CoViD (2021) είχαν κατά μέσο όρο 17,4 ± 8,0 ng/ml βιταμίνης D στο αίμα τους. Σε 76 ελέγχους το 2019 είχαν 23,5 ± 14,7 ng/ml (p<0,05), σε 73 ελέγχους το 2020 είχαν 21,9 ± 13,7 ng/ml (p<0,05) και σε  64 ελέγχους το 2021 είχαν 21,2 ± 21,2 ng/ml (p<0,05).

Ο αριθμός των ασθενών των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν κάτω από 20 ng/ml ήταν επίσης αυξημένος στη μετά-CοViD μελέτη κοόρτης: 65% έναντι 42% (Non-CoViD 2019), 51% (Non-CoViD 2020) και 48% (Non-CoViD 2021).

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, για πρώτη φορά, μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με σύνδρομο post-CoViD σε σύγκριση με άτομα χωρίς CoViD - 19", δήλωσαν οι ερευνητές. "Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για την παρατήρηση αυτή".

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια της μόλυνσης με CoViD-19. Ωστόσο, η μείωση της βιταμίνης D θα μπορούσε επίσης να είναι συνέπεια μιας παρατεταμένης ασθένειας με χαμηλή έκθεση στο ηλιακό φως καθώς και φτωχότερη διατροφή.

Η μείωση των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων που σχετίζεται με την πανδημία θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Και τέλος, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα λόγω των συμπτωμάτων post CoViD, όπως η κόπωση, θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανή εξήγηση για τη μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D.

"Μια τυχαιοποιημένη - ελεγχόμενη μελέτη δείχνει τώρα απαραίτητη για να αποσαφηνιστούν τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D σε ασθενείς με σύνδρομο μετά-CoViD", καταλήγουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου