Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να παραμένει αγνό – που σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πρόσθετα συστατικά σε αυτό. Νοθεία συμβαίνει όταν συστατικά όπως νερό ή φθηνά σιρόπια ζάχαρης προστίθενται τεχνητά για να αυξηθεί ο όγκος του μελιού. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) παρείχε ερευνητική υποστήριξη και επιτόπιους ελέγχους σε μια δράση της ΕΕ κατά της νοθείας μελιού υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία, καθώς και Νορβηγία και Ελβετία.

Ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία θεωρείται χαμηλός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και θέτουν σε κίνδυνο τους έντιμους παραγωγούς καθώς αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από φορείς που μπορούν να μειώσουν τις τιμές χάρη στα παράνομα, φθηνά συστατικά. Για παράδειγμα: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/kg το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης που παρασκευάζονται από ρύζι ήταν περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/kg.

Κατά τη συντονισμένη δράση της ΕΕ, διαπιστώθηκε ότι 133 επιχειρήσεις (70 εισαγωγείς και 63 εξαγωγείς) εμπλέκονταν σε αποστολές μελιού για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι ήταν νοθευμένο.

Η συντονισμένη δράση επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση ότι σημαντικό μέρος του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ είναι ύποπτο και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της « Οδηγίας για το μέλι » (46% με βάση 320 δείγματα).

Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που σημειώθηκε το 2015-17 (14%). Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων αποστολών προερχόταν από την Κίνα (74%), αν και το μέλι καταγωγής Τουρκίας είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (93%). Το μέλι που εισάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ακόμη υψηλότερο ποσοστό υποψίας (100%). 

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των επιχειρηματιών είχαν εξάγει αποστολές μελιού ύποπτες για νόθευση με ξένα σάκχαρα και περισσότεροι από το 60% (66), είχαν εισαγάγει τουλάχιστον μία ύποπτη παρτίδα.

Πηγές:
https://anti-fraud.ec.europa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]