Ερευνητές του University of Miami ανέφεραν τα δυο- όπως πιστεύουν- πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά στα οποία ο ιος της COVID-19 διαπέρασε τον πλακούντα των εγκύων και προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη στα έμβρυα.

Οι γιατροί προηγουμένως είκαζαν ότι αυτό ήταν πιθανό αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αποδείξεις ύπαρξης COVID-19 στον πλακούντα μιας εγκύου ή στον εγκέφαλο ενός νεογνού.

Ο SARS-CoV-2 έχει εντοπισθεί σε εγκεφαλικό ιστό ενηλίκων και ορισμένοι ειδικοί υπέθεταν οτι επίσης θα μπορεί να βλάψει και εγκεφαλικό ιστό εμβρύου.

Ο Dr. Michael Paidas, του University of Miami, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που μπόρεσαν οι ερευνητές να δείξουν τον ιό σε όργανο εμβρύου που έφθασε εκεί μέσω του πλακούντα.

Tα νεογνά είχαν σπασμούς από την πρώτη ημέρα της ζωής τους. Δεν γεννήθηκαν με μικροκεφλία, η οποία όμως αναπτύχθηκε αργότερα, καθώς ο εγκέφαλός τους σταμάτησε να αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Και τα 2 εμφάνισαν σοβαρές αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Το ένα μωρό  πέθανε σε ηλικία 13 μηνών και το άλλο μεταφέρθηκε σε ίδρυμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία