Τα άτομα που τηρούν αυστηρά ένα σύνολο δεικτών καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν, έδειξε νέα έρευνα. που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Circulation. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα σκορ για την καρδιαγγειακή υγεία έζησαν έως και εννέα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Οι βαθμολογίες μετρούν τη συμμόρφωση σε ένα σύνολο συμπεριφορών τρόπου ζωής και παραγόντων υγείας που αναπτύχθηκαν από την American Heart Association, γνωστή ως Life's Essential 8.
Αυτά τα μέτρα ενθαρρύνουν τη μη χρήση προϊόντων καπνού, τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, τη σωστή ποσότητα ύπνου, τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με μεγαλύτερη συμμόρφωση σε αυτές τις μετρήσεις ζούσαν περισσότερο χωρίς χρόνια νόσο από εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες.
Τα νέα ευρήματα παρέχουν στοιχεία «ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας για να ζήσετε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lu Qi, του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Ο Qi και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα για 23.003 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή 2005-2018, συνδέοντάς τα με δεδομένα από τον Εθνικό Δείκτη Θανάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες ήταν 20 έως 79 ετών και παρακολουθήθηκαν για 7,8 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 100 βαθμών, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλές (βαθμολόγηση κάτω από 50), μέτριες (50 έως 79) ή υψηλές (80 ή υψηλότερες) βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας για καθένα από τα οκτώ συστατικά. Υπολόγισαν επίσης μια συνολική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας.
Τα άτομα με τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες είχαν κατά μέσο όρο 8,9 περισσότερα χρόνια προσδόκιμου ζωής στην ηλικία των 50 ετών από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Μεταξύ των επιμέρους συστατικών, η χρήση καπνού, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.
Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάπνιζαν περισσότερο, αυτοί που δεν κάπνιζαν έζησαν 7,4 χρόνια περισσότερο. Όσοι κοιμόντουσαν τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, έζησαν πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν πολύ ή όχι αρκετά. Τα άτομα που ήταν πιο ενεργά σωματικά έζησαν 4,6 χρόνια περισσότερο από εκείνα που ήταν λιγότερο δραστήραι. Και όσοι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία για τη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα έζησαν 4,9 χρόνια περισσότερο από εκείνους με κακό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
«Αυτό που μας δείχνει είναι πόσο σημαντική είναι μια συνολική αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας κάποιου, με βάση αυτούς τους οκτώ παράγοντες», δήλωσε ο Καθηγητής Nathan Wong/ «Δεν είναι μόνο ένα ή δύο πράγματα».
Περίπου το 42% της αύξησης του προσδόκιμου ζωής αποδόθηκε σε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.
Πηγές:
AHA
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι