Τον γύρο του κόσμου φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ασθενείς αναζητώντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας με λιγότερα χρήματα. Πρόσφατη έρευνα  υπογράμμισε ότι η παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού αναμένεται να φτάσει τα 54.201,88 εκατ. δολ. έως το 2027, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,23 % μεταξύ 2022 και 2027. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 56 % των ασθενών θέλουν καλύτερη θεραπεία, ενώ το 22 % επιθυμούν να πληρώσουν λιγότερα. Επίσης, το 18 % των ασθενών αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες καταγωγής τους και το 10 % θέλει να αποφύγει τη λίστα αναμονής. Μολονότι ο Καναδάς κατατάσσεται πρώτος στον Δείκτη Ιατρικού Τουρισμού για την περίοδο 2020-2021 δυναμικά αναπτύσσονται και άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι είναι οι εξής:

Ινδία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αλλοδαπών ασθενών στην Ινδία αυξάνεται κατά 25 % ετησίως κατά μέσο όρο. Ένας από τους κύριους λόγους για τη δημοτικότητά της χώρας είναι το μικρότερο κόστος θεραπείας συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι χρόνοι αναμονής είναι ανύπαρκτοι. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τις οποίες επισκέπτονται οι άνθρωποι την Ινδία είναι οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, βαριατρική χειρουργική και χειρουργική παχυσαρκίας, χειρουργική επέμβαση ματιών, καρδιοχειρουργική, θεραπεία καρκίνου, γυναικολογικά προβλήματα και μεταμόσχευση- αντικατάσταση ισχίου.

Ιαπωνία

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κατέχει την τρίτη θέση στον Δείκτη Ιατρικού Τουρισμού. Το 2018, 31,19 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα για ιατρικές πράξεις. Ωστόσο, οι ιατρικές διαδικασίες είναι συχνά αρκετά ακριβές λόγω των προηγμένων ιατρικών εγκαταστάσεων και του υψηλού επιπέδου θεραπείας που προσφέρεται.

Σιγκαπούρη

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ιατρικού Τουρισμού, η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των 46 κορυφαίων προορισμών. Η χώρα φέρεται να δέχεται περίπου 500.000 επισκέπτες ετησίως και είναι γνωστή για θέματα καρδιολογίας, αιματολογίας, ογκολογίας, νευρολογίας, θεραπεία με βλαστοκύτταρα και ορθοπεδικές θεραπείες. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ασφαλέστερων πόλεων για τη λήψη ιατρικής υποστήριξης τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς διαπιστευμένων νοσοκομείων. Η χειρουργική επέμβαση καρδιάς, κοστίζει μεταξύ 16.000 και 25.000 δολαρίων σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κοστίζει 123.000 δολ. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 25 % έως 40 % στα έξοδα θεραπείας.

Ισπανία

Σύμφωνα με αναφορές, η χώρα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, με ποσοστό δωρεών 36 δωρητών ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την Ισπανία ως τον έβδομο καλύτερο προορισμό υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Έχει αναφερθεί ότι οι ασθενείς μπορούν να εξοικονομήσουν από 30 % έως 70 % του κόστους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Οι ασθενείς την επιλέγουν για θεραπείες όπως ορθοπεδική χειρουργική, οδοντιατρική, αισθητική χειρουργική, οφθαλμολογικά προβλήματα ή ζητήματα παχυσαρκίας.

Ταϊλάνδη

Περισσότερο από το 9% του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης αποδίδεται στον ιατρικό τουρισμό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την Ταϊλάνδη κάθε χρόνο για να επωφεληθούν από τις ιατρικές εγκαταστάσεις της χώρας. Οι θεραπείες εδώ κοστίζουν 50 % έως 80 % λιγότερο σε σύγκριση με τη Δύση. Οι ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή, το Βιετνάμ και το Λάος αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι όσων αναζητούν αισθητικές επεμβάσεις όπως θεραπείες αντιγήρανσης και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τουρκία

Η Τουρκία θεωρείται δημοφιλής προορισμός ιατρικών ταξιδιών και είναι γνωστή για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, την αισθητική χειρουργική, την ογκολογία και τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ιατρικές διαδικασίες στη χώρα φέρεται να κοστίζουν 70 % λιγότερο από εκείνες στις ΗΠΑ. Ένα άλλο πλεονέκτημα της θεραπείας στην Τουρκία είναι ότι προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε περισσότερες από 70 χώρες.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα τελευταία χρόνια, τα ΗΑΕ έχουν γίνει ένας εκκολαπτόμενος προορισμός για ιατρικά ταξίδια. Το 2021, η χώρα υποδέχτηκε πάνω από 630.000 ασθενείς από άλλα κράτη. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς εδώ μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος από 30% έως 40% για τις ίδιες επεμβάσεις.  Μερικές από τις πιο συχνές επεμβάσεις που εκτελούνται είναι οι γυναικολογικές επεμβάσεις, η λιποαναρρόφηση και η ρινοπλαστική.

Τι κάνει η Ελλάδα;

Αν και έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του κλάδου παγκοσμίως. Παρά το ότι μελέτες με στοιχεία έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη και το οικονομικό αποτύπωμα του ιατρικού τουρισμού στη χώρα θα ήταν τεράστιο. Σε έρευνα που είχε διεξάγει η εταιρεία διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών είχε διαπιστώσει ότι, ο ιατρικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός μπορούν συνολικά να προσθέσουν στο ΑΕΠ της χώρας 13,6 δισ. ευρώ, καθώς και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε χρόνων. Ο τουρισμός ευεξίας δε, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει περίπου άλλα τόσα: 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2019.

Σύμφωνα με μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για τον Ιατρικό τουρισμό.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός υγείας περιλαμβάνει με τη σειρά της διακριτές υποκατηγορίες που ορίζει η έρευνα: Τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας.

Ο ορισμός του ΟΟΣΑ για τον ιατρικό τουρισμό είναι ο εξής: “Η δραστηριότητα κατά την οποία ο επισκέπτης επιλέγει να ταξιδέψει εκτός εθνικών συνόρων με την πρόθεση να λάβει κάποιας μορφής ιατρική θεραπεία”. Διάφορες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των ανθρώπων που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για ιατρικούς λόγους κάθε χρόνο από 5 μέχρι 14 εκατομμύρια, με ετήσιο τζίρο δεκάδων δισ. ευρώ. Το Global Wellness Institute εκτιμά ότι περίπου το 7% όλων των εγχώριων και διεθνών ταξιδιών είναι ταξίδια ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 η Ταϊλάνδη προσέλκυσε 1,2 εκατ. ασθενείς, το Μεξικό 1 εκατ., οι ΗΠΑ 800.000, η Σιγκαπούρη 600.000 και η Ινδία 400.000. Η Τουρκία, με 42 διεθνώς πιστοποιημένα νοσοκομεία ιατρικού τουρισμού, το 2015 ξεπέρασε τους 600.000 ασθενείς/τουρίστες. Η Ελλάδα, αντίστοιχα, προσελκύει περίπου 85.000 τέτοιους τουρίστες κάθε χρόνο.

Τι ψάχνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Κυρίως ορθοπεδικές, ογκολογικές, αισθητικές, καρδιολογικές και νευρολογικές-νευροχειρουργικές ιατρικές θεραπείες, καθώς και θεραπείες γονιμότητας. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο μέσος ασθενής ταξιδιώτης στην Ελλάδα είναι ηλικίας 45-55 ετών, μεσαίου ή ανώτερου εισοδήματος, ο οποίος μένει κατά μέσο όρο επτά ημέρες, συνοδεύεται από ένα ακόμα άτομο, έρχεται συνήθως στην Αθήνα και ξοδεύει περίπου 5.000 ευρώ μαζί με τον συνοδό του (οι απλοί τουρίστες ξοδεύουν 1.500 ευρώ στο ίδιο διάστημα).

Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό;

Σε Ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, πριν από ένα μήνα περίπου με θέμα "Ιατρικός Τουρισμός-Προοπτικές για το Μέλλον , ο  Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δρομολογείται νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, το οποίο θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα, συνδέοντας τον ιατρικό κλάδο με τον τουριστικό, το οποίο επί του παρόντος έχει παγώσει.

Πηγές:
https://insights.omnia-health.com/management/medical-travel-latest-trends-and-hotspots-revealed

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια