Συχνά, όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας ζητά υδατάνθρακες. Και όταν λέμε "υδατάνθρακες", δεν εννοούμε λαχανικά, εννοούμε ζάχαρη. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, απελευθερώνεται μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Πολλά από τα τρόφιμα που επιθυμούμε σε περιόδους άγχους - γλυκά, λευκά ψωμιά και αναψυκτικά - είναι γεμάτα με απλούς υδατάνθρακες που το σώμα επεξεργάζεται πολύ γρήγορα. Αυτό ενισχύει γρήγορα τα επίπεδα της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε καλά, αλλά προκαλεί επίσης απότομη αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου.

Πώς να θα καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτή την "ανάγκη" του μυαλού μας και να μη χαλάσουμε την διατροφή μας;

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Από το να διαβάσουμε κάτι, μέχρι να τσεκάρουμε ένα αστείο βίντεο στο κινητό μας, ένας από τους καλύτερους τρόπους να μην ενδώσουμε στον πειρασμό της ζάχαρης είναι να κάνουμε κυριολεκτικά οτιδήποτε άλλο που θα μας απασχολήσει το μυαλό. Ο εγκέφαλός μας, ευτυχώς, δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα καλός στο να επιθυμεί δύο πράγματα ταυτόχρονα.

Τρώτε προσεκτικά

Μερικές φορές καταναλώνουμε υδατάνθρακες όχι από πείνα, αλλά από ανία. Μπορεί να συνηθίζουμε να τρώμε μία σακούλα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση, για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο γιατί τρώμε, αλλά και να βρίσκουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές για τα σνακ μας. 

Προτιμήστε τους σωστούς υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα λαχανικά, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται αργά και νιώθουμε χορτασμένοι για πιο πολλή ώρα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα καρότα, έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από τα αμυλούχα όπως οι πατάτες.

Βρείτε ένα σύστημα που λειτουργεί για εσάς

Μπορεί να είστε σε θέση να κόψετε τροφές όπως ψωμί, γλυκά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αλλά μπορεί και το να τα κόψετε ξαφνικά όλα αυτά να κάνει τα αισθήματα στέρησης ακόμα χειρότερα. Αν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε σιγά-σιγά να περιορίζετε τη ζάχαρη. Αντί για χυμούς, δοκιμάστε παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη. Αντί για ένα γλυκό, δοκιμάστε (το ξέρουμε, είναι η πιο κλισέ συμβουλή, αλλά πρέπει να τη δώσουμε) ένα φρούτο.

Κάντε γυμναστική

Και εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να απασχολήσετε το μυαλό σας, αλλά και γενικότερα η τακτική γυμναστική θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε καλύτερα το άγχος και την όρεξή σας.

Πιείτε νερό

Πολλές φορές όταν νομίζετε ότι πεινάτε, στην πραγματικότητα είστε αφυδατωμένοι. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να πίνουμε ένα ποτήρι νερό όταν αναρωτιόμαστε αν το σώμα μας ζητά όντως τροφή για ενέργεια ή για συναισθηματικούς λόγους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους