Για πρώτη φορά, οι τράπεζες τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο διένειμαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δέματα τροφίμων έκτακτης ανάγκης σε παιδιά μέσα σε ένα χρόνο.

"Είναι μια τρομακτική και τρομερή πρώτη φορά", δήλωσε σήμερα στο BBC η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Trussell Trust", Έμα Ρέβι. Συνολικά, το καταπίστευμα, το οποίο περιλαμβάνει 1.300 τράπεζες τροφίμων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μοίρασε σχεδόν τρία εκατομμύρια δέματα έκτακτης ανάγκης το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, αυξημένα κατά 37% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από αυτά, το 1,1 εκατομμύριο πήγαν σε ανηλίκους. Το προηγούμενο έτος, ο αριθμός αυτός είχε ανέλθει λίγο σε πάνω από 835.000.

"Η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, που όλοι πιστεύαμε ότι θα ήταν ένα μοναδικό ρεκόρ", δήλωσε η Revie. Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι που έλαβαν βοήθεια δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν τράπεζα τροφίμων, ανέφερε ακόμη το BBC επικαλούμενο την ετήσια έκθεση της οργάνωσης.  Ένας στους πέντε ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε τράπεζα τροφίμων προερχόταν από νοικοκυριό όπου τουλάχιστον ένα άτομο είχε δουλειά.

Ο κύριος λόγος για την ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων είναι το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός ήταν πρόσφατα στο 10,1%, αλλά πολύ υψηλότερος για τα τρόφιμα. Όμως ούτε το υψηλό κόστος ούτε η πανδημία μπορούν να εξηγήσουν την αυξανόμενη ζήτηση, δήλωσε η Revie.

"Τα επίμονα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό του, αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους να καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων", δήλωσε η ίδια. "Οι τράπεζες τροφίμων δημιουργήθηκαν για να παρέχουν βραχυπρόθεσμη υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη - δεν αποτελούν μόνιμη λύση για την πείνα και τη φτώχεια".

Το αρμόδιο βρετανικό υπουργείο Εργασίας, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι η άμεση οικονομική στήριξη των φτωχών οικογενειών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους