Ο καθηγητής Carlos Das Neves, επικεφαλής του επιστημονικού κλάδου (Chief Scientist) της EFSA, επισκέφτηκε την κεντρική υπηρεσία του Ε.Φ.Ε.Τ. στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους αρμοδίων αρχών ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας και διακεκριμένους επιστήμονες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι βασικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων και της διατροφής και στη σχετική συνεργασία με την EFSA. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EFSA, και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο Δρ. Σταύρος Ζαννόπουλος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της ΕFSA, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του Ε.Φ.Ε.Τ. και το ρόλο του στον τομέα της αξιολόγησης επικινδυνότητας. Ο καθ. Carlos Das Neves παρουσίασε τους πυλώνες της στρατηγικής της EFSA για την Ενιαία Υγεία (ΟΝΕ Ηealth) και τους σχετικούς άξονες προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και την προσέγγιση της EFSA για την εδραίωση συνεργασίας με τους αρμόδιους οργανισμούς των Κρατών Μελών στο ανωτέρω πλαίσιο.

Εκ μέρους των Εθνικών Κεντρικών Αρμοδίων Αρχών (Ε.Φ.Ε.Τ., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, αρκετοί εκ των οποίων είναι μέλη των επιστημονικών ομάδων και της επιστημονικής επιτροπής της EFSA, ετέθησαν οι προκλήσεις σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της διατροφής και των διαθέσιμων διατροφικών μελετών και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα υποστήριξης των εθνικών αρμοδίων αρχών από την EFSA στην βελτίωση και εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων επισήμων ελέγχων στην τροφική αλυσίδα με βάση την αξιολόγηση επικινδυνότητας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα