Οι εξάψεις είναι ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που δύσκολα θα αποφύγετε. Ακόμα και αν δεν σας βασανίζουν στον βαθμό που το βιώνουν άλλες γυναίκες, οι πιθανότητες να σας πιάσουν τη νύχτα όσο κοιμάστε ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ αληθινές. Μπορεί να ξεκινήσουν όταν βρίσκεστε στην περιεμμηνόπαυση, τη χρονική περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Αλλά η περιεμμηνόπαυση - και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν - μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει μια δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αρχίσετε να έχετε εξάψεις πολύ πριν νιώσετε ότι βρίσκεστε στο ηλικιακό εύρος για αυτές. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51, επομένως μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε εξάψεις πριν από αυτήν.

Οι εξάψεις έρχονται ξαφνικά, και είναι σαν μια σύντομη έκρηξη ζέστης που μπορεί να διαρκέσει από 30 δευτερόλεπτα έως πέντε λεπτά. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, ο οργανισμός γίνεται πολύ ευαίσθητος σε πολύ μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία, και αυτό κάνει τον εγκέφαλο να στέλνει σήμα για αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Συνήθως ξεκινούν με ένα αίσθημα θερμότητας στο στήθος σας, το οποίο ανεβαίνει γρήγορα στον λαιμό και στο πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

Ερυθρότητα στο σώμα και στο πρόσωπό σας.

Έντονη εφίδρωση

Γρήγορο καρδιακός παλμός

Αίσθημα άγχους

Αίσθημα κρύου στο τέλος, καθώς εξατμίζεται ο ιδρώτας

Οι εξάψεις δεν είναι ίδιες για κάθε άτομο. Ορισμένες γυναίκες δεν θα τις βιώσουν καθόλου. Μπορούν επίσης να αλλάξουν σε συχνότητα και ένταση κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα των ορμονών σας αυξομειώνονται στην περιεμμηνόπαυση. Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα ωάρια από τις ωοθήκες σας εξαντλούνται και το σώμα σας προσπαθεί να βρει τα τελευταία που μπορούν να ανταποκριθούν στην ωορρηξία. Καθώς αυτά τα ωάρια ανταποκρίνονται, παράγουν κάποια οιστρογόνα, αλλά μπορεί να χαθούν. Αυτό προκαλεί κυμαινόμενα και απρόβλεπτα επίπεδα ορμονών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσετε χρονικές περιόδους όπου έχετε συμπτώματα και άλλες χωρίς να έχετε.

Διαχείριση εξάψεων

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής και η διαχείρισή της αφορά τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Συνεπώς, ο τρόπος που θα χειριστείτε τις εξάψεις σας εξαρτάται από το πόσο ενοχλητικές είναι. Αυτές είναι μερικές μορφές θεραπείας, αν χρειαστείτε:

Ορμονοθεραπεία

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ορμονοθεραπείας:

Η θεραπεία με οιστρογόνα από μόνη της είναι για άτομα που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Λαμβάνετε μια χαμηλή δόση οιστρογόνων κάθε μέρα με χάπι, επίθεμα ή σε κάποια άλλη μορφή.

Η ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα/προγεστερόνη είναι για γυναίκες που έχουν μήτρα. Περιλαμβάνει έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, ή μια συνθετική μορφή του που ονομάζεται προγεστίνη.

Μη ορμονικά φάρμακα

Άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τη ζώνη του εγκεφάλου σας που ρυθμίζει τη θερμότητα έχει βρεθεί ότι μειώνουν επίσης τις εξάψεις.

Άλλοι τρόποι για να διαχειριστείτε τις εξάψεις σας

Επενδύστε σε έναν φορητό ανεμιστήρα: Θα σας φανεί σωτήριος όταν χτυπούν εξάψεις όσο είστε εκτός σπιτιού.

Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό: Ενεργοποιήστε ανεμιστήρες ή τον κλιματισμό, όταν είναι δυνατόν.

Για το βράδυ: Αν υποφέρετε από νυχτερινές εφιδρώσεις (εξάψεις που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε), φορέστε ελαφριές πιτζάμες.

Προσδιορίστε και αποφύγετε αυτά που μπορεί να σας προκαλέσουν έξαψη: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα, αλκοόλ, καφεΐνη, στενά ρούχα και κάπνισμα.

Διαχειριστείτε το άγχος σας: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διαχειριστείτε το άγχος, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάψεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυτοάνοσα νοσήματα και  γιορτές
Αγγειακές Παθήσεις: Ανίχνευση και μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Γαστρεντερίτιδα, CoViD, κοξάκι, οι παιδικές ιώσεις της περιόδου - Τι συμβαίνει με γρίπη, κοκκύτη