Κάθε χρόνο, περίπου 4,5 εκατομμύρια μητέρες και μωρά παγκοσμίως πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.
Κάθε επτά δευτερόλεπτα, υπάρχει ένας θάνατος από μια γέννα παγκοσμίως. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ κατέκριναν σήμερα το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στον αγώνα κατά αυτών των θανάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων , θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι αριθμοί έχουν παραμείνει στάσιμοι από το 2015 σε περίπου 2,3 εκατομμύρια νεκρά νεογέννητα, 1,9 εκατομμύρια θνησιγενείς γεννήσεις και περίπου 290.000 μητέρες που πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Η εμπειρογνώμονας του Π.Ο.Υ, Anshu Banerjee, χαρακτήρισε αυτά τα ποσοστά θανάτων "απαράδεκτα". "Αν θέλουμε διαφορετικά αποτελέσματα, πρέπει να δράσουμε διαφορετικά", δήλωσε.
Ο Π.Ο.Υ, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά της Unicef και το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό - UNFPA έκαναν έκκληση για προσιτή υγειονομική περίθαλψη και περισσότερο ιατρικό προσωπικό, ως τα πιο σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί ότι περισσότερες μητέρες και τα παιδιά τους θα επιβιώσουν.
Είπαν επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φάρμακα, καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία του κορωνοϊού, η αυξανόμενη φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Από τις 100 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το ένα δέκατο έχει αρκετά χρήματα για να εφαρμόσει τα σχέδια για την υγεία των μητέρων και των νεογέννητων, αναφέρει η έκθεση.
Η περίθαλψη είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής σε κράτη με συγκρούσεις και σε τμήματα της Αφρικής και της Ασίας, αναφέρεται. Η υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας, αναφέρει η έκθεση.
Οι οργανισμοί του ΟΗΕ τόνισαν επίσης ότι η υγεία των μητέρων και των μωρών τους μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι προκαταλήψεις και οι αδικίες σε βάρος των γυναικών.
Παγκοσμίως, μόνο το 60% περίπου όλων των εφήβων κοριτσιών και γυναικών μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα για τη σεξουαλικότητα και την υγεία τους, αναφέρεται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024