Η σήψη είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή επιπλοκή που προκύπτει από μια λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται όταν η αντίδραση του σώματος στη μόλυνση βλάπτει τους ιστούς και τα όργανά του. Προκαλεί ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο, ειδικά εάν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σήψη, αλλά η πάθηση είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η σήψη και το σηπτικό σοκ είναι καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Ακόμα και αν ο ασθενής αναρρώσει από σήψη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά. 

Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη από τον Nielsen και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus, στη Δανία και αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής τον Οκτώβριο του 2024, το 50% των ασθενών με σήψη πέθανε μέσα σε δύο χρόνια.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 2.110 ασθενείς με ύποπτες λοιμώξεις από το 2017 έως το 2018, από τους οποίους οι 714 εμφάνισαν σήψη. Τα δεδομένα θνησιμότητας των ασθενών ελήφθησαν από συστήματα μητρώων της Δανίας. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπίστωσαν ότι σε δύο χρόνια, το 51% των ασθενών με σήψη ήταν νεκροί από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης της σήψης. Το γήρας ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας. Άλλες αιτίες θανάτου περιελάμβαναν σημαντικές συννοσηρότητες που έθεταν σε κίνδυνο την υγεία. Το ιστορικό καρκίνου διπλασίασε τον κίνδυνο, ενώ η άνοια αύξησε τον κίνδυνο κατά 90%.  

Μία από τις προκλήσεις για τη διαχείριση της σήψης είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση αυτής της πάθησης. Οι ορισμοί της νόσου για τη σήψη έχουν αναθεωρηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το συναινετικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος/Εταιρείας Κρίσιμης Φροντίδας όρισε τη σήψη ως σύνδρομο συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης. Αυτά τα κριτήρια αναθεωρήθηκαν το 2001 επεκτείνοντας τη λίστα των διαγνωστικών κριτηρίων που είναι γνωστά ως διαγνωστικά κριτήρια σήψης-2. Το 2015, τα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της Εταιρείας Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας όρισαν τη σήψη ως απειλητική για τη ζωή δυσλειτουργία οργάνων που προκαλείται από μια απορρυθμισμένη απόκριση του ξενιστή στη μόλυνση. 

Σύμφωνα με τον νέο συναινετικό ορισμό (Sepsis-3), ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με σήψη εάν η δυσλειτουργία του οργάνου μπορεί να αναγνωριστεί ως οξεία αλλαγή στη βαθμολογία ολικής αξιολόγησης σχετιζόμενης με τη σήψη οργανικής ανεπάρκειας (SOFA) 2 ή περισσότερο ως αποτέλεσμα της λοίμωξης. Οι επιδημιολόγοι της GlobalData που χρησιμοποιούν τα κριτήρια Sepsis-3 προβλέπουν ότι τα διαγνωσμένα περιστατικά σήψης στις οκτώ μεγάλύτερες αγορές (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Κίνα) θα αυξηθούν από περίπου 7,8 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2024 σε 9,5 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2033.   

Πηγές:
.clinicaltrialsarena.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές