Νέα έρευνα από τη Φινλανδία, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, δίνει νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ψυχική υγείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν η καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3 σε υψηλότερη από τη συνιστώμενη δόση νωρίς στην παιδική ηλικία μείωνε τον κίνδυνο ψυχιατρικών παθήσεων στη σχολική ηλικία.
Παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μια λάμβανε τη συνήθη δόση βιταμίνης D καθημερινά, των 10 µg και στην άλλη η ποσότητα τριπλασιαζόταν.
Τα παιδιά λάμβαναν τα συμπληρώματα καθημερινά από 2 την ηλικία των 2 εβδομάδων έως 2 ετών.
Tα παιδιά παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 6-8 ετών.
Στην τελευταία φάση της μελέτης, οι γονείς 346 παιδιών αξιολόγησαν τα ψυχιατρικά συμπτώματα των παιδιών τους με χρήση ερωτηματολογίου.
Η έρευνα έδειξε ότι υψηλότερη από τη συνήθη, καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων D3 μείωνε τον κίνδυνο εσωτερικοποίησης των προβλημάτων στη σχολική ηλικία. Με άλλα λόγια, παιδιά που έλαβαν την υψηλότερη δόση είχαν λιγότερο καταθλιπτική διάθεση, άγχος και απόσυρση, όπως αναφέρθηκαν αυτά από τους γονείς, έναντι παιδιών που έλαβαν τη συνήθη δόση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, γονείς ανέφεραν κλινικά σημαντικά προβλήματα στο 11,8% των παιδιών που είχαν λάβει τη συνήθη δόση καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D των 10 µg έως την ηλικία των 2 ετών.
Από τα παιδιά που έλαβαν την τριπλάσια δόση, το 5,6% αναφέρθηκε ότι είχε παρόμοια συμπτώματα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι υψηλότερη δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 τα πρώτα χρόνια ζωής μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εσωτερικοποίησης ψυχιατρικών συμπτωμάτων στη σχολική ηλικία, δήλωσε ο Samuel Sandboge, του Tampere University.
Πηγές:
JAMA Network Open
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]