Ο Χρήστος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, πάσχοντας και από νοητική υστέρηση. Η μητέρα του, που τον μεγάλωσε μόνη της χωρίς κάποιο στήριγμα, δηλώνει πλέον αδυναμία να του παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα, καθώς είναι υποχρεωμένη να εργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τον περασμένο Οκτώβριο ο 20χρονος χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω κάποιας υποτροπής στη Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Επτά μήνες μετά, παραμένει εγκλωβισμένος σε αυτήν, καθώς το Οικοτροφείο που επιλέχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να τον φιλοξενήσει αρνείται να τον δεχτεί, υποστηρίζοντας πως δεν έχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Σε όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων που είναι ιδιοκτήτρια της δομής, ενώ έχει εμπλακεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στη μέση αυτής της της διαμάχης βρίσκεται ο ίδιος ο Χρήστος και η μητέρα του, Αναστασία Μπατζίνη.
Μιλώντας στο iatronet.gr, η τελευταία υψώνει φωνή απόγνωσης, ζητώντας να βρεθεί λύση. Ο γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Π.Α.Α. εξηγεί τους λόγους για τους οποίους όπως υποστηρίζει η δομή είναι ακατάλληλη για το συγκεκριμένο περιστατικό. Παράλληλα, απαντά και στην απειλή διακοπής της χρηματοδότησης της δομής, που του έχει διαμηνυθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση που επιμείνει στην άρνησή του να δεχτεί τον 20χρονο.
Μητέρα: Δεν αντέχω άλλο
Ο Χρήστος μεγάλωσε πηγαίνοντας σε ειδικά σχολεία και επιστρέφοντας στην φροντίδα της μητέρας του στο σπίτι. Το 2022 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ψυχιατρείο. "Τον Μάιο, είχαμε αλλάξει ψυχίατρο, ο οποίος του έκοψε μαχαίρι την αγωγή και αποσυντονίστηκε ο οργανισμός του", λέει η κ. Μπατζίνη, η οποία τον έβαλε στις 31 Οκτωβρίου του 2022 στην Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.
Μιλώντας εκεί με τους γιατρούς, συζήτησε το ενδεχόμενο να αναζητηθεί μια δομή που θα μπορούσε να παρέχει στο παιδί της την κατάλληλη υποστήριξη. "Το μεγάλωσα μόνη μου. Είμαι σε διάσταση με τον πατέρα του και δεν έχω κανέναν άλλο στον κόσμο να με υποστηρίξει", αναφέρει η γυναίκα, η οποία εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως καθαρίστρια στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Αυτό που ζητάει είναι να ενταχθεί σε μια δομή, όπου θα φιλοξενείται από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή και η ίδια να το παίρνει στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα.
Η δομή που επιλέχθηκε είναι το Οικοτροφείο "Αριάδνη" (φωτογραφία), που βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας, που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. "Η πρώτη έγκριση από την 4η ΥΠΕ ήρθε τον Δεκέμβριο και ακολούθησε η έγκριση και από το υπουργείο Παιδείας. Η δομή έκανε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από την 4η ΥΠΕ. Παρά την απόρριψη, επιμένουν να μη δέχονται τον Χρήστο. Δόθηκε εντολή να τους ελέγξει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, γιατί παρανομούν", σημειώνει η μητέρα.
Η ίδια αδυνατεί να δει το παιδί της σε όλο αυτό το διάστημα των επτά μηνών. "Το έχω δει μόνο δύο - τρεις φορές από μακριά, την τελευταία φορά ήταν καλά. Δεν με αφήνουν να το δω και έχουν δίκιο, γιατί μπορεί να ξεσηκωθεί και είναι κρίμα να του δίνουν χάπια να ηρεμήσει και να τυραννάει το προσωπικό", σημειώνει.
Η κλινική έχει δεσμευτεί πως θα κρατήσει τον Χρήστο για όσο διάστημα χρειαστεί, ωστόσο η κατάστασή του σήμερα δεν απαιτεί νοσηλεία.
"Χρηματοδοτείστε από το κράτος"
Αρμόδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το iatronet.gr απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία με την εμπλοκή και της Αρχής Διαφάνειας. "Έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί λύση", ανέφεραν, προσθέτοντας με νόημα πως "οι συγκεκριμένες δομές αδειοδοτούνται και χρηματοδοτούνται από το κράτος, με συγκεκριμένους όρους και για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, η ανταπόκρισή τους σε αυτά ελέγχεται".
"Γιατί δεν είμαστε η κατάλληλη δομή"
Από την πλευρά του Οικοτροφείου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, Θωμάς Καπέλος, υποστηρίζει πως η φιλοξενία του συγκεκριμένου περιστατικού στη δομή δεν θα είναι ασφαλής για τον ίδιο τον ασθενή, τους άλλους ωφελούμενους και το προσωπικό.
"Το περιστατικό αυτό είναι ψυχιατρικό. Εγώ είμαι μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δεν είμαι ούτε ψυχιατρική κλινική ούτε ψυχιατρικό περίπτερο", λέει στο iatronet.gr ο κ. Καπέλος και προσθέτει: "το παιδί αυτό για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, με ψυχίατρο από πάνω σε 24ωρη βάση, κάτι το οποίο δεν έχω. Με καρδιολόγους γιατί παίρνει φάρμακα, θέλει ενδεχομένως διάφορες εξετάσεις σε καθημερινή βάση".
Ο ίδιος υποστηρίζει πως τη δομή έχει άδεια λειτουργίας τύπου Α4, ενώ το εν λόγω περιστατικό είναι Α8. "Όταν πήγε η επιτροπή μου από το ‘Αριάδνη’ στο ΑΧΕΠΑ να το αξιολογήσει βρήκε το παλικαράκι αυτό ακινητοποιημένο με φυσική καθήλωση στο κρεβάτι, ενδεχόμενα και φαρμακευτική. Τα είπαμε αυτά στην ένστασή μας στην 4η ΥΠΕ, αλλά αυτή την απέρριψε για τους δικούς της λόγους", σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα κατάλληλη δομή υποστήριξης για περιστατικά Α7 και Α8, καθώς αυτές δεν δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. "Δεν φταίμε εμείς γι αυτό. Ούτε είμαστε οι άκαρδοι, οι σκληροί, οι ανυπάκουοι", αναφέρει και προσθέτει: "Είμαστε γονείς, εγώ είμαι γονιός, θέλω το καλύτερο για το παιδί. Θέλω όμως το παιδί που θα μπει μέσα να εξυπηρετηθεί, να υποστηριχθεί, να μην δημιουργήσει πρόβλημα ασφάλειας στον εαυτό του, στους εργαζόμενους, στους άλλους ωφελούμενους και στη μονάδα".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενής με ανθρώπινο μεταπνευνοϊό (hMPV) στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Εφημερίες: Αλλαγές σε 4 +3 νοσοκομεία της Αττικής - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς