Σε συνέχεια του σημερινού μας άρθρου "Τι γίνεται με τις 400 δόσεις αντιοφικών ορών;" η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός που προκήρυξε τον Απρίλιο το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για την Προμήθεια Αντιοφικών ορών εκτιμώμενης αξίας: 390.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, 413.400,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (Αριθ. Πρωτ.: 1984/12-4-2023) προχωρά κανονικά (η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 15/5/2023). Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού είναι για 400 δόσεις με καθαρή αξία 975 ευρώ έκαστη και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες.
Πηγές μάς ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της κατακύρωσης και αναμένονται τα σχετικά κατακυρωτικά έγγραφα από την προμηθεύτρια εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα περιστατικά με την εμφάνιση φιδιών πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, ενημερωθήκαμε ότι τα αποθέματα στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 123 φιαλίδια (με ημερομηνία λήξης το 2025). Οι ανάγκες της χώρας σε αντιοφικούς ορούς εκτιμώνται σε περίπου 300 φιαλίδια το χρόνο.
Σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης:
Το προσφερόμενο σκεύασμα του αντιοφικού ορού για ανθρώπινη χρήση πρέπει αποδεδειγμένα να επιδεικνύει ειδική ή/και διασταυρούμενη δραστικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι τουλάχιστον δύο τοξινών φιδιών (οχιές) που ενδημούν στην Ελλάδα (Vipera ammodytes, Vipera berus, Vipera ursinii, Montivipera xanthina, Macrovipera lebetina schweizeri).
Η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να αποδεικνύεται κατ’ ελάχιστον, μέσω μελετών σε ζωικά πρότυπα προσδιορισμού της μέσης θανατηφόρου δόσης LD50 και μέσης δραστικής δόσης ED50.
Επιπροσθέτως, είναι απαιτούμενη η ύπαρξη δεδομένων επιτυχούς χρήσης του προσφερόμενου σκευάσματος στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια προηγουμένων ετών.
Το συγκεκριμένο προϊόν θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές της τελευταίας έκδοσης της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας (0145) και τις απαιτήσεις του Π.Ο.Υ., αναφορικά με τον έλεγχο και τον κανονισμό παραγωγής των ανοσοσφαιρινών έναντι τοξινών φιδιών (ή να ικανοποιεί ισοδύναμα με αυτά πρότυπα εφόσον αυτό τεκμηριώνεται εγγράφως.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερχεται αύξηση στις αμοιβές των γιατρών που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ
Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να ''ψαλιδίσουν'' τις αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας
Διαβητικό πόδι: Η σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου