Η σχιζοφρένεια μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά, τις σχέσεις και τα οικονομικά σας. Ο μεγάλος αριθμός επιπλοκών που συνοδεύει τη σχιζοφρένεια καθιστούν τη θεραπεία ιδιαίτερα σημαντική. Η έγκαιρη λήψη του σωστού συνδυασμού φαρμάκων, θεραπείας και υποστήριξης θα δώσει σε εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο την καλύτερη ευκαιρία να διαχειριστείτε την ασθένειά σας και να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Αυτές είναι οι πιο συχνές επιπλοκές που θα εμφανιστούν αν η σχιζοφρένεια μείνει εκτός ελέγχου.

Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών

Η χρήση ουσιών είναι κοινό πρόβλημα σε άτομα με σχιζοφρένεια. Ένας λόγος που οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι για να διαχειρίζονται μόνοι τα συμπτώματά τους. Πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα θα ανακουφίσουν από συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος - και μπορεί να το κάνουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η ζημιά που θα προκαλέσουν στον οργανισμό (συν τον κίνδυνο του εθισμού) δεν περνάει απαρατήρητη. Ορισμένα ναρκωτικά, όπως η μαριχουάνα, μπορεί να προκαλέσουν ψυχωσικά συμπτώματα και να το κάνουν πιο πιθανό να υποτροπιάσετε μετά τη θεραπεία.

Προβλήματα στη δουλειά

Συμπτώματα όπως οι ψευδαισθήσεις, οι παραισθήσεις και η διάσπαρτη σκέψη μπορεί να κάνουν τη δουλειά σας δύσκολη, ακόμα και να σας δυσκολέψουν να την κρατήσετε. Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν έξι με επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι από άτομα χωρίς την πάθηση. Θα είναι πιο πιθανό να βρείτε και να διατηρήσετε μια δουλειά αν λάβετε θεραπεία για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Οικονομικά προβλήματα

Χωρίς μια σταθερή δουλειά, είναι δύσκολο να αντέξετε οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, τη συναντούμε αρκετές φορές σε άστεγους ανθρώπους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η διάγνωση είναι και καταδίκη: Η σωστή θεραπεία θα αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τις πιθανότητες να είστε οικονομικά ανεξάρτητοι.

Σκέψεις αυτοκτονίας

Η αυτοκτονία είναι πολύ αληθινός κίνδυνος για τα άτομα με σχιζοφρένεια. Πολλοί ασθενείς με αυτή την πάθηση σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι ανάμεσα στο 20-40% των ασθενών έχουν δοκιμάσει να αυτοκτονήσουν κάποια στιγμή - και ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο αφού λάβουν τη διάγνωση, όπου οι σκέψεις φαίνεται να είναι πιο έντονες από ποτέ. Η θεραπεία μπορεί να σταματήσει αυτές τις σκέψεις και να σας αποτρέψει από το να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Άγχος στις σχέσεις

Δεν είναι εύκολο να κάνουμε (και να διατηρούμε) νέες γνωριμίες με οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. Ακόμη και όταν συναντάτε κάποιον που σας αρέσει, το στίγμα (και ο φόβος για το στίγμα) της ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να σας κάνει να έχετε πολύ μικρότερο κοινωνικό κύκλο σε σχέση με το τι θα θέλατε. Επίσης, ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία μειώνουν την ερωτική επιθυμία, οπότε μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα και εκεί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024