Δύο στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί "σεξουαλική βλάβη" στο Διαδίκτυο, όπως προκύπτει από έρευνα του "WeProtect Global Alliance".
Στην κλειστή διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν 2.000 νέοι ηλικίας 18 ετών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία και αποκαλύφθηκαν τα εξής:
- Γαλλία: Το 85% των 18χρονων είχαν την εμπειρία όπου κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει για σεξουαλικά άσεμνα θέματα ή να τους στείλει σεξουαλικά άσεμνο υλικό, γεγονός που συνέβη σε υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο.
- Γερμανία: Το 73% των 18χρονων είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής "βλάβης" στο διαδίκτυο κατά την παιδική τους ηλικία, και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
- Ολλανδία: Το 43% των ερωτηθέντων είχαν βιώσει περιστατικό, που κάποιος είχε μοιραστεί σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή/και βίντεό τους χωρίς την άδειά τους, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 30% στις άλλες τρεις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
- Πολωνία: Από το 57% των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι συνάντησαν έναν άγνωστο ή έναν γνωστό ενήλικα να τους εμπλέκει σε σεξουαλικά σαφείς συζητήσεις ή να τους στέλνει σαφές υλικό, το 27% είχαν βιώσει κάτι τέτοιο σε ηλικία 12 ετών ή μικρότερη.
Η έρευνα, σχετικά με τις παιδικές εμπειρίες των 18χρονων, αποκάλυψε τις βαθιές επιπτώσεις μιας σειράς διαδικτυακών σεξουαλικών "βλαβών" που υπέστησαν.
Οι εμπειρίες αυτές αφορούσαν τη λήψη σεξουαλικά άσεμνου περιεχομένου από ενήλικες κατά την ενηλικίωσή τους, την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το να τους ζητείται να κρατήσουν μυστικές τις σεξουαλικά απρεπείς διαδικτυακές σχέσεις με ενήλικες και το να τους ζητείται να κάνουν κάτι σεξουαλικά άσεμνο στο διαδίκτυο για το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα.
Οι υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο έχουν αναδειχθεί ως κύριες οδοί για σεξουαλικές βλάβες, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ρύθμιση και μέτρα προστασίας. Το 79% των κοριτσιών, σε σύγκριση με το 57% των αγοριών, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσανάλογα.
Οι ειδικοί τονίζουν πως απαιτείται στοχευμένη υποστήριξη και παρέμβαση για αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για να αντιμετωπίσουν την ανησυχητική έκταση των διαδικτυακών σεξουαλικών βλαβών κατά των παιδιών της Ευρώπης, οι οποίες προκαλούνται από ενηλίκους.
Προστασία των παιδιών
"Η WeProtect Global Alliance είναι ενωμένη στην ακλόνητη αποστολή της να προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο", σχολίασε ο Iain Drennan, εκτελεστικός διευθυντής της WeProtect Global Alliance, για να σημειώσει:
"Η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο φιλοξενίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση αυτού του 'διάχυτου' και χωρίς σύνορα εγκλήματος. Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ να δεσμευτούν για το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, υποστηρίζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ και αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας και ραγδαία αυξανόμενης απειλής".
Στο πλαίσιο δημοσίευσης αυτής της έρευνας, ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", αναφέρει:
"Μόνο το 2022 η εφαρμογή του Cybertipline των ΗΠΑ έλαβε 43.345 αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αναφερόμαστε σε εικόνες, βίντεο και άλλα αρχεία που σχετίζονται με περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί και δε θα πρέπει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο προέκυψε από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην πραγματική ζωή. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών μας όσο και στην πραγματική. Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει έναν αυξημένο κίνδυνο ανησυχίας καθώς οι εικόνες και τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συχνά κυκλοφορούν και κοινοποιούνται επανειλημμένα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα το ίδιο παιδί να κακοποιείται και να θυματοποιείται επαναλαμβανόμενα μέσα στα χρόνια".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024