Ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο για την ανάλυση μικροσκοπικών θραυσμάτων σε μικρά δείγματα και ανακάλυψαν ότι φακοί επαφής που εκτίθενται σε ηλιακό φως, με τον καιρό μπορούν να αποδεσμεύουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού-δεν είναι σαφής η επίδραση στην υγεία.

Οι ερευνητές συνέλεξαν 6 είδη φακών επαφής από διαφορετικές μάρκες και με διαφορετικό χρόνο ζωής.

Για να μιμηθούν τη φυσιολογική φθορά, οι φακοί αποθηκεύτηκαν στο νερό, κρατήθηκαν κάτω από λάμπα που μιμόταν το ηλιακό φως και ξεπλένονταν με νερό 3 φορές κάθε 10 ώρες.

Μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ισοδύναμη με 30 ή 90 ημέρες, αναλύθηκε το νερό στο οποίο κάθε φακός είχε αποθηκευτεί.

Όταν δεν υπήρχε ηλιακό φως δεν εντοπίστηκαν μικροπλαστικά. Όμως, παρατηρήθηκαν αυξανόμενες ποσότητες όταν οι φακοί εκτέθηκαν σε ισοδύναμο 90 ημερών φωτός.

Φακοί με βραχύτερο χρόνο ζωής είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών που διέφυγε μετά από την έκθεση. Με βάση τα στοιχεία αυτής της μικρής κλίμακας έρευνας, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περισσότερα από 90.000 σωματίδια μικροπλαστικών το έτος θα μπορούσαν να διαφεύγουν από ορισμένους φακούς αν φοριούνται 10 ώρες την ημέρα.

Η πιλοτική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Πηγές:
Environmental Science & Technology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024