Η έκθεση στις διοξίνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι εκτίθενται στις διοξίνες κυρίως με την κατανάλωση φαγητού και συγκεκριμένα ζωικών προϊόντων μολυσμένων με αυτά τα χημικά.

Οι διοξίνες απορροφώνται και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.

Περισσότερο από το 90% της ανθρώπινης έκθεσης επιτελείται μέσω της τροφής, σύμφωνα με το  National Institute of Environmental Health Sciences.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν την πιθανή επίδραση της έκθεσης σε περιβαλλοντικές χημικές οσίες όπως διοξίνες, στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η δυσλειτουργία του οργάνου μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες στην υγεία.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν 3 στατιστικές μεθόδους για να εξετάσουν τη συνδυασμένη επίδραση 20 περιβαλλοντικών διοξινών στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Χρησιμοποίησαν στοιχεία αpό το National Health and Nutritional Examination Survey, από το  2007 έως το 2010.

Συνολικά , μετρήθηκαν 20 διοξίνες και τα επίπεδα ορμόνης TSH στο αίμα  2.818 ενηλίκων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι διοξίνες συνδέονταν σημαντικά με υψηλή TSH.

Ο Cheng Han, του Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine δήλωσε ότι αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προσπάθειες για τη μείωση της έκθεσης σε διοξίνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και να βελτιώσουν  το αποτέλεσμα στη δημόσια υγεία.

Πηγές:
The Endocrine Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι