Με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγορίθμου, ερευνητές από τη Γερμανία κατάφεραν να προβλέψουν τη μελλοντική εξέλιξη του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ασθενείς με γνωστικές διαταραχές για μια περίοδο έως και 6 ετών, χρησιμοποιώντας την FDG-PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με 18F-φθοροδεοξυγλυκόζη).
Tα αποτελέσματα της εργασίας τους θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (EAN) στη Βουδαπέστη.
Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλία Νευροαπεικόνισης της Νόσου Alzheimer ηλικίας άνω των 55 ετών υποβλήθηκαν σε σαρώσεις FDG-PET για 3 συνεχόμενα έτη. Με τις δύο πρώτες εικόνες, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, έτσι ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα της 3ης σάρωσης FDG-PET.
Η Elena Doering, διδακτορική φοιτήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE) στο Γκέτινγκεν, αναφέρει: "Ο αλγόριθμος προβλέπει το μελλοντικό σήμα FDG-PET ολόκληρου του εγκεφάλου και συνεπώς και τη μεταβολική μείωση που αντανακλά την απώλεια της νευρωνικής δραστηριότητας".
Ο αλγόριθμος θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της FDG-PET έως και 6 χρόνια μετά την 1η σάρωση. "Οι προβλέψεις για ένα δεδομένο έτος βασίζονται στα ήδη προβλεπόμενα σήματα FDG-PET των δύο προηγούμενων ετών", εξηγεί η Doering.
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η EAN αναφέρεται ότι η μελέτη εξερευνά αχαρτογράφητο έδαφος, καθώς η πρόβλεψη των μακροπρόθεσμων μεταβολικών αλλαγών στον εγκέφαλο, όπως αυτές μετρώνται με FDG-PET, δεν έχει μελετηθεί σχεδόν καθόλου στο παρελθόν.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη αλλαγών στα κλινικά συμπτώματα σε νευροψυχιατρικές διαταραχές με βάση απεικονιστικές εικόνες. Αλλά οι μελέτες που έχουν προβλέψει μακροπρόθεσμες αλλαγές σε ολόκληρο τον εγκέφαλο είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τον αριθμό των μελετών που έχουν εξετάσει συγκεκριμένες αλλαγές, όπως ο όγκος του ιππόκαμπου.
Ένας αλγόριθμος που μπορεί να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις σαρώσεις FDG PET θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών. "Θα επέτρεπε στους γιατρούς να διαβάζουν μελλοντικές σαρώσεις εγκεφάλου όπως κάνουν στην κανονική ρουτίνα, αλλά χρόνια πριν", δήλωσε η Doering.
"Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα έχει κλινική χρησιμότητα με 2 τρόπους: βελτιώνοντας την έγκαιρη διάγνωση και παρέχοντας αξιόπιστη πρόγνωση, και επιτρέποντας την ατομική πρόβλεψη των παθολογικών αλλαγών στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι