Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για τον γαστρεντερικό καρκίνο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σχήμα δύο φαρμάκων επέδειξε κλινικά σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση (OS) σε ασθενείς με ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που δεν είχαν λάβει συστηματική θεραπεία και δεν ήταν επιλέξιμοι για τοπική θεραπεία.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ HIMALAYA, ο συνδυασμός του αναστολέα PD-1 durvalumab (Imfinzi) και του αναστολέα CTLA4 tremelimumab (Imjudo) -γνωστός ως STRIDE- μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 22% σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία με sorafenib.

Μετά από 4 χρόνια, το ποσοστό OS ήταν 25,2% με το STRIDE και 15,1% με τη σοραφενίμπη, αλλά το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη θεραπεία ήταν επίσης υψηλότερο-17,5% έναντι 9,6%, αντίστοιχα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο ESMO για τον καρκίνο του γαστρεντερικού αποτελεί την κορυφαία συνάντηση του έτους των διεθνών επαγγελματιών ογκολογίας που είναι αφοσιωμένοι στη βελτίωση της ζωής των ασθενών που πάσχουν από ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος. Διεξήχθη από τις 28 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου στην Βαρκελώνη.

Το Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα για τη συζήτηση των πιο πρόσφατων αναδυόμενων δεδομένων και νέων ερευνών σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο επιστημονικό τομέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι