Ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, με ανακοίνωσή του στιγματίζει τον κοινωνικό ρατσισμό και υπόσχεται περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από τις δομές του Οργανισμού. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Ελπίζαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2010 συμπεριφορές κοινωνικού ρατσισμού οι οποίες είχαν εκδηλωθεί όταν προσπαθούσε ο ΟΚΑΝΑ να λειτουργήσει νέες δομές σε δήμους της χώρας. Εκείνη την περίοδο "οργισμένοι" δήμαρχοι και "αγανακτισμένοι" κάτοικοι διαμαρτύρονταν και έκλειναν δρόμους για να εμποδίσουν τη δημιουργία δομών του ΟΚΑΝΑ, που στόχο είχαν να προσφέρουν υπηρεσίες στους συμπολίτες τους.
Δυστυχώς και σήμερα, 13 χρόνια μετά, τα ίδια φοβικά αντανακλαστικά τα συναντάμε από μια μικρή μειοψηφία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας στο Δήμο Πειραιά έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αδικαιολόγητης επίθεσης στη δημιουργία της δομής.
Μόνο και μόνο στο "άκουσμα" Δομή του ΟΚΑΝΑ, τοπικοί παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι, κάτοικοι της περιοχής και υποψήφιοι δήμαρχοι συγκεκριμένων παρατάξεων (κατά τα άλλα από τον προοδευτικό χώρο) επιχειρούν με ένα ενορχηστρωμένο τρόπο να αναστείλουν τη λειτουργία της δομής καλλιεργώντας, με απαράδεκτες δηλώσεις στους δημότες τους φοβικά αντανακλαστικά εναντίον των συνανθρώπων μας, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (άπορους, άστεγους, μετανάστες, άτομα με εξαρτητικές συμπεριφορές ή εθισμούς).
Πρώτα από όλα η δομή εξυπηρετεί τους πολίτες της περιοχής του Πειραιά, τους προσφέρει έναν ασφαλή χώρο παραμονής, και τους παρέχει υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, σίτισης, ένδυσης και υπηρεσίες ξεκούρασης και φιλοξενίας για λίγες ώρες. Παράλληλα, παρέχει βασική υγειονομική φροντίδα, υπηρεσίες βραχείας ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα περιβάλλον ασφαλές και οικείο, και υποστηρίζει τους ανθρώπους αυτούς στη διαχείριση και επίλυση θεμάτων που αφορούν σε επαφές και συναλλαγές με άλλες Υπηρεσίες. Επιπλέον, επιδιώκεται η δικτύωση των ατόμων με υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής καθώς παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες (κοινωνική πρόνοια, σίτιση, ξενώνες, θεραπευτικά προγράμματα, δομές υγείας, νομική συμπαράσταση) με
δυνατότητα συνοδείας, όταν αυτό απαιτείται.
Μήπως αυτοί που εμφανίζονται "αγανακτισμένοι" θεωρούν προτιμότερο να κείτονται στους δρόμους, να μένουν αφρόντιστοι και, πεινασμένοι με τις όποιες βλαπτικές συνέπειες στη Δημόσια Υγεία της ευρύτερης περιοχής ή ακόμα καλύτερα, αν γίνεται να τους ….εξοστρακίσουν σε δομές άλλων δήμων;
Όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ η δομή δε θα χορηγεί υποκατάστατα. Ο ΟΚΑΝΑ στην Αττική λειτουργεί ήδη συνολικά 23 Μονάδες Υποκατάστασης στις οποίες χορηγείται φαρμακευτική ουσία (υποκατάστατο) για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες και δεν χρειάζεται άλλη τέτοια δομή στην περιοχή.
Η δομή εντάσσεται στη διεύρυνση που έχει κάνει ο ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια σε υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης σε όλη την Ελλάδα, για να προσφέρεται καθημερινά ολιστική στήριξη και φροντίδα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η έγκριση σκοπιμότητας δημιουργίας της δομής δόθηκε το 2017 επί προηγούμενης κυβέρνησης. Για πρώτη φορά τέτοιες δομές λειτουργούν ήδη στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ιλίου και Πατρέων, όπου εδώ και μήνες λειτουργούν τα Κέντρα Ημέρας και οι χώροι φιλοξενίας, που εστιάζουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να έχει δημιουργηθεί η παραμικρή όχληση ή επιβάρυνση στις γειτονιές των περιοχών και δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα κανένα περιστατικό το οποίο να έχει προκαλέσει αναστάτωση.
Συνολικά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους μέχρι σήμερα τα Κέντρα Ημέρας του ΟΚΑΝΑ έχουν εξυπηρετήσει άνω των 1500 συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα παρέχοντάς τους υπηρεσίες για την κάλυψη των βασικών βιοτικών τους αναγκών στη βάση της ολιστικής φροντίδας.
Δυστυχώς αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν σε έναν δήμο που στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει για τα δικαιώματα των μη προνομιούχων, των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων. Αυτοί, που πρωτοστατούν στον «αγώνα» των
«καθαρών περιοχών» αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο, που δεν μας έχει συνηθίσει με τέτοιες απαράδεκτες
ρατσιστικές αναφορές.
Εμείς οι 1100 εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, όπως κάναμε και στο παρελθόν θα προασπιστούμε την λειτουργία των δομών που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας και στις ανάγκες των συμπολιτών μας δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα ακολουθώντας πολιτικές στρουθοκαμηλισμού όπως πολλοί τοπικοί «παράγοντες» θα επιθυμούσαν αλλά θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε στην κοινωνική συνοχή.
Λέμε ΟΧΙ στον κοινωνικό στιγματισμό και την περιθωριοποίηση. Λέμε ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια και την ολιστική φροντίδα των ευάλωτων ομάδων.
Καλούμε όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής να κλείσουν τα αυτιά τους στις «σειρήνες» των αντιδραστικών αντανακλαστικών, που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες καλλιεργούν συστηματικά κάποιοι/ες σε
προεκλογική περίοδο.
Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΚΑΝΑ ήταν και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε καλόπιστου/ης για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην κατανόηση
αντιμετώπισης των υπαρκτών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, που έρχονται να επιλύσουν αυτές οι δομές
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας