Δυο νέες έρευνες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο SLEEP 2024 έδειξαν ότι η ναρκοληψία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα.

Οι μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι με ναρκοληψία σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν πάσχουν, εμφάνιζαν  77% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και  82% αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό ανεπιθύμητο καρδιακό συμβάν.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν διπλάσιος και επίσης είχαν 64% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή εμφράγματος και 58% αυξημένο για κολπική μαρμαρυγή.

Σε χωριστή ανάλυση που έλαβε υπόψη τη χρήση διεγερτικών και παραγόντων που προάγουν την εγρήγορση, άνθρωποι με ναρκοληψία είχαν 89% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και  95% υψηλότερο για σοβαρό ανεπιθύμητο καρδιακό συμβάν.

Ο Christopher Kaufmann, του University of Florida College of Medicine στη Gainesville, δήλωσε οτι ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ο διαβήτης και η άπνοια, τα ευρήματα συνέχισαν να υπογραμμίζουν τη σημαντική σχέση μεταξύ ναρκοληψίας και καρδιαγγειακής νόσου.

Οι έρευνες περιλάμβαναν 34.562 ανθρώπους με ναρκοληψία και 100.405 υγιείς. Η ηλικία τους ήταν τα 40 έτη κατά μέσον όρο και το 62% ήταν γυναίκες.

Πηγές:
American Academy of Sleep Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ