Το άρωμα και η γεύση του είναι ταυτισμένα με το καλοκαίρι. Το πεπόνι, βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, προσφέροντας γευστική απόλαυση, αλλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.

Άλλα οφέλη του πεπονιού περιλαμβάνουν:

  • Υγεία του δέρματος: Ένα φλιτζάνι πεπόνι έχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Έχει επίσης σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η βιταμίνη Α βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου και η βιταμίνη C βοηθά στην υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου.
  • Υγεία των ματιών: Το πεπόνι έχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το κίτρινο και κόκκινο χρώμα τους. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α, αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης και της υγείας των ματιών. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Έλεγχος άσθματος: Οι βήτα καροτίνες, που βρίσκονται στα πεπόνια ως βιταμίνη Α, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του άσθματος αργότερα στη ζωή. Η χολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα πεπόνια, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με άσθμα.
  • Πρόληψη καρδιοπαθειών: Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που υπάρχουν στο πεπόνι είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της "κακής χοληστερόλης" στο σώμα. Μπορεί, επίσης, να κρατήσει υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου: Τα αντιοξειδωτικά του πεπονιού που καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν το οξειδωτικό στρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Οι φυτικές ίνες στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Θρεπτική αξία

Τα πεπόνια περιέχουν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως βήτα καροτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη. Παρέχουν, επίσης, σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Περιλαμβάνουν επίσης: Βιταμίνη Α, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β3, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Μία φέτα φρεσκοκομμένο πεπόνι περιέχει 54 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνη, 0 γραμμάρια λίπος, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες και 12 γραμμάρια ζάχαρη. 

Προειδοποιήσεις

Το πεπόνι είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά, τα οποία έχουν ως έργο την επεξεργασία των μετάλλων. Εάν υπάρχει πάρα πολύ κάλιο για επεξεργασία ταυτόχρονα, μπορεί να προκληθεί υπερκαλιαιμία. Η υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η μεγάλη κατανάλωση πεπονιού μπορεί να επιβαρύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια, κράμπες στο στομάχι και άλλα πεπτικά προβλήματα. Εάν έχετε καρκίνο, έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο ή έχετε μια φλεγμονώδη κατάσταση, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την πρόσληψη φυτικών ινών σας.

Δημ.Κ.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;