Σαράντα έξι ογκολογικά κέντρα μεταξύ των οποίων και το Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγ. Σάββας από 33 ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης καρκινοπαθών που βιώνουν τη νόσο σε διάφορα στάδια προσεγγίζοντας πιο ολιστικά τις ανάγκες τους δημιουργώντας έτσι μια Εργαλειοθήκη για την Ποιότητα Ζωή των ογκολογικών ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η βελτίωση ή η διατήρηση της ποιότητας ζωής (QoL) είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον Καρκίνο, ο οποίος στηρίζει τις ανάγκες των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, καθόλη τη θεραπεία τους.
Κλινικές μελέτες και δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι η χρήση των Μετρήσεων Αποτελεσμάτων Αναφερόμενων Ασθενών (PROMs) για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής στη συνήθη ογκολογική πρακτική έχει θετικά αποτελέσματα στην ευημερία των ασθενών και στη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή των PROM δεν αποτελεί ακόμη μέρος της τυπικής περίθαλψης και δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη στις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη και τα εφαρμοζόμενα από αυτά προγράμματα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Λείπει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που να ενσωματώνει την οπτική γωνία των ασθενών σε διαφορετικά στάδια της πορείας της νόσου και να είναι ευρέως εφαρμόσιμο σε όλη την Ευρώπη.
Το European Oncology Quality of Life Toolkit (EUonQoL-Kit) είναι ένα ενοποιημένο εργαλείο με επίκεντρο τον ασθενή για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους, που αναπτύχθηκε από τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητες των ατόμων με προηγούμενη ή τρέχουσα εμπειρία καρκίνου. Το EUonQoL-Kit περιλαμβάνει τρία ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, ειδικά σχεδιασμένα για διαφορετικές φάσεις της νόσου (ασθενείς σε ενεργό θεραπεία, επιζώντες και ασθενείς σε παρηγορητική φροντίδα), διαθέσιμα τόσο σε στατική όσο και σε δυναμική έκδοση (Computer Adaptive Testing, CAT) και σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με τους εξής στόχους:
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η ψυχομετρική επικύρωση του EUonQoL-Kit.
Δευτερεύοντες στόχοι είναι η αξιολόγηση της αποδοχής του, η επικύρωση της έκδοσης CAT και η παροχή εκτιμήσεων για την ποιότητα ζωής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Το EUonQoL-Kit θα χορηγηθεί σε δείγμα καρκινοπαθών και επιζώντων από 46 ευρωπαϊκά κέντρα καρκίνου. Οπως προαναφέρθηκε το δείγμα θα περιλαμβάνει ασθενείς σε ενεργό θεραπεία (ομάδα Α), επιζώντες (ομάδα Β) και ασθενείς σε ανακουφιστική φροντίδα (ομάδα Γ).
Κάθε κέντρο θα προσλαμβάνει 100 ασθενείς (40 από την ομάδα Α, 30 από την ομάδα Β, 30 από την ομάδα Γ), για συνολικό μέγεθος δείγματος 4.600 ασθενών (τουλάχιστον 4.000 ασθενείς υποτίθεται ότι θα εγγραφούν, λόγω του αναμενόμενου χαμηλότερου ποσοστού στρατολόγησης 10-15%) .
Το EUonQoL-Kit θα δοκιμαστεί σε δείγμα καρκινοπαθών και επιζώντων από 46 ογκολογικά κέντρα που βρίσκονται σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχει το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγ. Σάββας.
Κριτήρια καταλληλότητας
Τα κριτήρια ένταξης είναι τα εξής:
- Ηλικία 18 ετών και άνω.
- Παρούσα ή παλαιότερη ιστολογικά επιβεβαιωμένη διάγνωση συμπαγούς όγκου ή αιματολογικής κακοήθειας.
- Όντας σε μία από αυτές τις τρεις καταστάσεις: Α) Ασθενείς σε ενεργό θεραπεία. Β) Επιζώντες. Γ) στην Ανακουφιστική Φροντίδα.
- Γραπτή ενημερωμένη συγκατάθεση για τη μελέτη.
Κριτήρια εξαίρεσης είναι η γνωστική εξασθένηση που εμποδίζει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
Πηγές:
https://clinicaltrials.gov/study/NCT05947903?locStr=Greece&country=Greece&distance=50&rank=4
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος