Είναι δροσερό και ευχάριστο και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες γεύσεις του καλοκαιριού. Το νεκταρίνι έχει ισχύρή διατροφική αξία, καθώς μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της γλυκόζης στον οργανισμό, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να προστατεύσει τα μάτια και το δέρμα. 

Σύμφωνα με μελέτη Ιταλών επιστημόνων, το νεκταρίνι είναι μία πολλά υποσχόμενη τροφή, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της γλυκόζης και η ιδιότητά του αυτή συνδέεται με τον μηχανισμό συντήρησης της ινσουλίνης.

Η περιεκτικότητά του σε άλλα βιοδραστικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη διαχείριση καταστάσεων οξειδωτικού στρες που σχετίζονται με το διαβήτη.

Επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο νεκταρίνι και το ροδάκινο θα μπορούσαν να αποτρέψουν το κυτταρικό οξειδωτικό στρες που προκύπτει από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η αντιοξειδωτική τους ικανότητα έχει βρεθεί από 1,3 έως 11,2 φορές υψηλότερη σε νεαρά φρούτα σε σύγκριση με τα ώριμα.

Ένα μεσαίου μεγέθους νεκταρίνι έχει μόλις 70 θερμίδες και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή ως σνακ για καλή υγεία και απώλεια βάρους.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι τα εξής:

  • Β-καροτένιο: Φρούτα και λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των οστών, διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος. Το β-καροτένιο συμβάλει στην υγεία των ματιών και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ενα φλιτζάνι φρέσκα νεκταρίνια παρέχει 214 mcg β-καροτένιου.
  • Βιταμίνη C: Είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καλή υγεία, προστατεύοντας από ποικίλες ασθένειες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και χημικές ουσίες που προκαλούν κυτταρικές αλλαγές. 
  • Λουτεΐνη: Είναι ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Είναι, επίσης, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος. 
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Τα νεκταρίνια παρέχουν ένα ευρύ φάσμα από άλλες βιταμίνες και μέταλλα. 'Ενα φλιτζάνι νεκταρίνια περιέχει 2,4 g φυτικές ίνες και 1,5 g πρωτεΐνη. Μια μερίδα νεκταρίνια παρέχει, επίσης, 9 mg ασβεστίου, 13 mg μαγνησίου και 287 mg καλίου. Τα νεκταρίνια έχουν ακόμα σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, καθώς και φυσικά σάκχαρα που βοηθούν στην παροχή ενέργειας.

Τα νεκταρίνια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με την φλούδα και για αυτό θεωρούνται πολύ δραστικά κατά της δυσκοιλιότητας. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ειδικά όταν συνδυάζονται και με άλλα φρούτα, όπως δαμάσκηνα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας